Ministrul ceh al Industriei Jan Mladek, a anuntat, vineri, ca Cehia are in plan construirea a doua noi reactoare nucleare la orizontul lui 2030, in pofida opririi recente a unei licitatii privind extinderea centralei nucleare de la Temelin, informeaza AFP.

"Construirea unor noi transe nucleare va incepe pur si simplu peste cinci ani", a afirmat ministrul intr-un articol publicat in cotidianul praghez Dnes. "Domeniul nuclear constituie in continuare cea mai buna solutie pentru Cehia. Pana la sfarsitul anului voi elabora, mai intai, impreuna cu ministrul Finantelor (Andrej Babis), un proiect de dezvoltare a energiei nucleare", a anuntat el, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Mladek, tara va avea nevoie de o noua centrala catre 2030, din cauza inchiderii planificate a anumitor centrale pe carbune si epuizarii zacamintelor de lignit. Gigantul ceh CEZ a oprit, pe 10 aprilie, o licitatie in vederea construirii, catre 2025, a doua noi reactoare la Temelin (sud-vest), in urma unei situatii nesigure pe piata energiei si refuzului Guvernului de centru-dreapta de a garanta proiectul.

Firma americana Westinghouse (grupul Toshiba) si consortiul MIR 1200 - format de catre firmele ruse Atomstroiexport si Gidropress cu firma ceha Skoda JS (controlata de firma rusa OMZ) - licitasera pentru obtinerea contractului, evaluat la 8-12 miliarde de euro. Grupul francez Areva a fost eliminat din licitatie de catre CEZ, in 2012.

Potrivit lui Mladek, "este evident de-acum ca ar fi fost necesar sa avem in vedere construirea unui reactor la Temelin si altuia la centrala de la Dukovany (sud-est), ci nu a doua reactoare noi la Temelin". "Si nu este necesar ca o singura societate sa construiasca cele doua noi transe", mai afirma ministrul.

Citeste si:
Cehia redeschide granițele pentru deplasări, din 15 iunie
Cehia se deschide pentru...

Cele doua centrale nucleare cehe, Temelin (doua reactoare de 1.050 de megawati) si Dukovany (patru reactoare de 510 megawati), acopera in prezent o treime din productia de electricitate a acestei tari cu aproximativ 10,5 milioane de locuitori.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Își va reveni economia României? Ce explicații are ministrul Finanțelor
Setari Cookie-uri