Recep Tayyip Erdogan: Cei care vor sa manifesteze in piata Taksim vor fi arestati

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat ca manifestantii care vor sa marcheze, sambata, in emblematica piata Taksim din Istanbul un an de la fronda antiguvernamentala care a cuprins Turcia in 2013, vor fi arestati, relateaza AFP.

"Nu veti putea ocupa Taksim asa cum ati facut anul trecut pentru ca trebuie sa respectati legea", a declarat Erdogan in cadrul unui discurs rostit la Istanbul in fata a mii de sustinatori. "Daca veti merge acolo, fortele noastre de securitate au primit instructiuni clare si vor face tot ce este necesar, de la A la Z", a adaugat el.

Seful Guvernului turc i-a criticat inca o data pe cei care l-au sfidat timp de trei saptamani, anul trecut, in strada. "Fac apel la poporul meu. Nu va lasati inselati. Aceasta nu este o campanie ecologistam nu este niciun fel de sinceritate aici", a insistat Erdogan.

Guvernul turc a interzis accesul in piata Taksim al manifestantilor din cadrul organizatiilor neguvernamentale, al sindicatelor si membrilor societatii civile care vor sa comemoreze, sambata seara, valul de contestare fara precedent care a agitat Turcia in iunie 2013. Peste 25.000 de persoane si aproximativ 50 de tunuri cu apa au fost mobilizate pentru a face fata manifestantilor, sugerand posibilitatea unor noi confruntari.

Plecata la 31 mai de la o mana de ecologisti ce se opuneau distrugerii micului parc Gezi care domina emblematica piata Taksim din Istanbul, miscarea s-a transformat intr-o fronda impotriva derivei autoritare si islamiste a lui Erdogan, reunind in trei saptamani 3,5 milioane de persoane in toata Turcia.

Citeste si:
Politia turca foloseste gaze lacrimogene impotriva manifestantilor
Politia turca foloseste gaze...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Raport Oficial: Cazare îngrozitoare pentru angajații abatorului din Germania
Setari Cookie-uri