"Trebuie sa punem capat tirurilor saptamana aceasta", a declarat Porosenko, citat intr-un comunicat, la finalul unei intalniri, la Kiev, cu ambasadorul rus in Ucraina Mihail Zurabov, ambasadorul Ucrainei in Germania Pavlo Klimkin si o reprezentanta OSCE, Heidi Tagliavini.

Presedintele ucrainean, care a preluat in mod oficial functia sambata, a anuntat ca aceste negocieri tripartite vor continua zilnic, cu scopul de crea un plan de pacificare a estului tarii sale. "Fiecare zi in care mor oameni, fiecare zi in care Ucraina plateste un pret atat de mare este un pret inacceptabil", a subliniat Porosenko, citat in comunicatul emis de presedintie.

"De aceea, trebuie ca mai intai sa restabilim functionarea frontierei Ucrainei, pentru a garanta securitatea tuturor cetatenilor Ucrainei care traiesc in Donbas, indiferent de simpatiile lor politice", a adaugat el. Insurectia prorusa din estul Ucrainei - orchestrata potrivit Kievului de catre Moscova - si "operatiunea antiterorista" lansata de catre fortele ucrainene pentru a o inabusi s-au soldat, in aproape doua luni, cu peste 200 de victime - rebeli, militari ucraineni si civili.

Separatisti prorusi detin controlul asupra oraselor Donetk si Lugansk, cele mai importante din bazinul minier Donbas, un adevarat "plaman" industrial al tarii, iar de cateva zile asupra unei parti a frontierei cu Rusia.

Citeste si:

Intr-o scurta intrevedere, vineri, la ceremoniile de sarbatorire a Debarcarii din Normandia, Porosenko si omologul sau rus Vladimir Putin au convenit sa inceapa rapid negocieri la Kiev, o evolutie fara precedent in contextul escaladarii crizei in ultimele luni.

Putin a catalogat abordarea noului presedinte ucrainean ca "justa in ansamblu". Zurabov, care a revenit la Kiev pentru a asista la investirea lui Porosenko, l-a catalogat sambata drept un "partener serios", confirmand schimbarea de ton a Moscovei, care considera "ilegitime" autoritatile de tranzitie prooccidentale instalate dupa destituirrea lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte, la sfarsitul lui februarie.

Cititi si Porosenko vrea sa protejeze Ucraina printr-o alianta in domeniul apararii cu SUA si Europa