Ministrii de Finante ai Uniunii Europene au adoptat vineri o dispozitie menita sa intareasca legislatia de combatere a asa-numitei practici de "optimizare fiscala" a unor companii, prin care evita plata taxelor in Europa, transmite AFP.

Este vorba despre o propunere de amendament a Comisiei Europene, pentru imbunatatirea unei directive al carei rol este sa evite dubla impozitare a companiilor din acelasi grup, cu operatiuni in mai multe state membre.
Unele companii se folosesc de aceasta directiva profitand de diferentele legislative intre statele membre, pentru a evita plata oricaror impozite prin intermediul unor structuri fiscale numite "imprumuturi hibrid", relateaza Mediafax.

"Este un instrument important utilizat de multinationale pentru evitarea impozitelor", a explicat comisarul pentru Fiscalitate Algirdas Semeta, subliniind ca astfel statele inregistreaza pierderi importante de venituri. Remedierea deficientelor dispozitiei "contribuie la reumplerea cuferelor statelor membre si asigura un tratament egal la nivelul UE", a aratat Semeta.

Scutirile de impozite pentru "imprumuturile hibrid", anulate

Noile prevederi urmeaza sa acopere lacunele directivei, stipuland in principal ca "imprumuturile hibrid" nu mai pot fi scutite de impozite. Decizile europene in domeniul fiscal necesita acordul unanim al statelor membre.Textul a fost adoptat dupa exprimarea de rezerve din partea Maltei, singura tara care s-a opus pana in prezent acestei dispozitii si care a obtinut unele garantii din partea Comisiei Europene.

Statele membre au timp pana pe 31 decembrie 2015 sa includa directiva modificata in legislatia nationala.
Problema evaziunii fiscale a companiilor figureaza intre prioritatile politice ale multor state membre si a fost abordata si in instante precum G20.

Citeste si:
Eugen Teodorovici: Daca BEI ne da...sa ne bage si in traista
Eugen Teodorovici vrea sa...

Modificarea directivei referitoare la impozitarea companiilor face parte dintr-un plan mai amplu al Comisiei Europene, prezentat la sfarsitul anului 2012, referitor la combaterea evaziunii fiscale. Recent, Comisia a deschis investigatii aprofundate referitoare la practicile fiscale agresive din Irlanda, Olanda si Luxemburg, suspectate ca acorda facilitati fiscale nejustificate unor companii precum Google si Starbucks.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
HORA: Reglementarea bacsisului ar putea dubla veniturile ospatarilor