Numarul persoanelor care si-au parasit tara din cauza conflictelor si a crizelor a atins 50 de milioane la nivel mondial, pentru prima data dupa al Doilea Razboi Mondial, potrivit unui raport publicat vineri de Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), relateaza AFP.

La sfarsitul anului 2013, "51,2 milioane de persoane erau stramutate, ceea ce inseamna cu 6 milioane mai mult fata de cele 45,2 milioane inregistrate la sfarsitul anului 2012", a declarat Antonio Guterres, Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati.

"Ne confruntam cu o crestere uriasa a tuturor deplasarilor fortate", a declarat Guterres, adaugand ca au existat 2,5 milioane de noi refugiati sirieni si 6,5 milioane de persoane stramutate in interiorul Siriei de la inceputul conflictului, informeaza Mediafax.

De asemenea, noi deplasari importante ale populatiei au avut loc anul trecut in Africa, in special in Republica Centrafricana si in Sudanul de Sud.

Potrivit Inaltului Comisar ONU pentru Refugiati, exista doua motive care explica aceasta crestere, pe de o parte aparitia unor noi crize, care obliga populatiile sa-si paraseasca locuintele, iar pe de alta parte "mentinerea crizelor vechi, care nu dau semne de incheiere".

Citeste si:
Siria accepta discutii privind organizarea unei conferinte de pace
Siria accepta discutii...

Depasirea divergentelor la nivel mondial, o provocare

Comunitatea internationala, a apreciat Antonio Guterres, "trebuie sa-si depaseasca divergentele si sa gaseasca solutii la conflictele actuale din Sudanul de Sud, Siria, Republica Centrafricana si din alte zone". "In prezent, numarul persoanelor refugiate este apropiat cu numarul total al populatiei din tari precum Columbia, Spania, Africa de Sud si Coreea de Sud", a adaugat Guterres, care a atras atentia in legatura cu amploarea acestui fenomen.

Deplasarile fortate afecteaza trei categorii de persoane: refugiatii, solicitantii de azil si persoanele stramutate, care raman in tarile lor, dar care si-au parasit locuintele, se afirma in raportul ONU.

Numarul refugiatilor a ajuns la 16,7 milioane de persoane, un record din 2001. Afganii, sirienii si somalezii reprezinta cele mai importante grupuri de refugiati. De asemenea, 80% dintre refugiati traiesc in tarile dezvoltate.
Pe de alta parte, 1,1 milioane de persoane au depus anul trecut o cerere de azil (in crestere cu 15%), majoritatea vizand tari dezvoltate, un record in raport cu ultimii 10 ani.

In plus, numarul persoanelor stramutate in interiorul tarii a atins numarul record de 33,3 milioane de persoane, ceea ce inseamna cu 7,6 milioane mai mult decat in 2012.

Citeste si:
Ce suma cere UE statelor membre pentru imigranti
UE cere statelor membre sa...

Sursa foto: Tabara de refugiati Turcia/ Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Principalele evenimente care au marcat lumea in anul 2015