Luptele dintre armata si insurgentii prorusi continuau, sambata, in Ucraina, in pofida intrarii in vigoare a unei incetari a focului decretate unilateral de Kiev pentru lansarea unui plan de pace ale carui conditii sunt "irealiste", potrivit Moscovei, relateaza AFP.

Respingerea conditiilor de pace pentru incetarea insurectiei in estul Ucrainei, unde luptele dintre insurgenti si armata s-au soldat cu cel putin 375 de morti, intervine in contextul in care Statele Unite au acuzat Rusia ca inarmeaza rebeliunea si au avertizat in privinta oricarei tentative de a trimite trupe in acesasta fosta republica sovietica, noteaza Mediafax.

Vladimir Putin pare ca vrea sa continue alimentarea tensiunilor in cea mai grava criza dintre Est si Vest de la incheierea Razboiului Rece anuntand, sambata, ca a plasat trupele din Districtul Militar Central "in stare de alerta". Rusia a confirmat mai devreme ca a sporit prezenta trupelor sale la frontiera cu Ucraina. "Planul de pace al domnului Porosenko nu trebuie sa aiba un caracter de ultimatum pentru insurgenti", a declarat, sambata, Putin. "Planul propus, daca nu este urmat de eforturi concrete in vederea deschiderii unui dialog, nu va fi nici viabil si nici realist", a adaugat el, spunand, totusi, ca sustine principiul incetarii focului.

Acest ordin unilateral, intrat in vigoare vineri, la ora locala 22.00 (22.00, ora Romaniei), trebuie sa le permita rebelilor sa depuna armele si sa pregateasca un plan de pace ambitios, care ar prevedea, in special, crearea unei zone-tampon de zece kilometri la frontiera dintre Ucraina si Rusia.
Armistitiul urmeaza sa expire la 27 iunie. In aceeasi zi, Ucraina va semna ultimul capitol al Acordului de asociere cu Uniunea Europena.

"Nu incetarii focului"

Ucraina a denuntat, sambata, un atac al fortelor separatiste impotriva unor graniceri in regiunea Donetk, un bastion al rebelilor, si a adaugat ca militarii sai au raspuns unui al doilea atac care a avut loc cateva minute mai tarziu in apropierea unui alt post de frontiera. Potrivit Serviciilor de Graniceri, noua persoane au fost ranite.

Un purtator de cuvant al operatiunilor militare ucrainene a confirmat faptul ca un al doilea atac a avut loc in apropiere de Slaviansk. Cu toate acestea, un purtator de cuvant al republicii autoproclamate Donetk a afirmat la randul sau ca Slavianskul a fost vizat de un atac al trupelor ucrainene. In apropiere de Slaviansk, locuitorii unui sat auzeau in continuare, sambata, schimburi de foc intre insurgenti si fortele guvernamentale.

"S-a tras aseara, dupa care in aceasta dimineata incepand de la ora 04.00 (04.00, ora Romaniei) si continua si acum. Nu exista niciun armistitiu", a afirmat pentru AFP Lila Ivanovna, o locuitoare a satului Andriivka, in apropiere de Slaviansk. Noul presedinte Petro Porosenko a afirmat, vineri, ca incetarea focului nu inseamna ca fortele ucrainene nu vor raspunde in cazul unor agresiuni. "In cazul in care conditiile de pace vor fi incalcate, armata ucraineana va raspunde in mod adecvat", a declarat Porosenko, sambata, in cursul unei vizite facute unor militari raniti internati intr-un spital din Kiev.

In paralel, seful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a precizat ca peste 65.000 de militari, peste 180 de avioane, aproximativ 60 de elicoptere si aproximativ 5.500 de unitati de echipament militar vor participa la exercitii militare ordonate de Vladimir Putin. In acest context, Kievul si aliatii sai din Occident au denuntat noua mobilizare a fortelor ruse de-a lungul frontierei. "Astfel de activitati militare nu contribuie la normalizarea situatiei din Ucraina si ii disuadeaza pe liderii nostri sa-si puna in aplicare initiativele de pace", a anuntat, intr-un comunicat, Ministerul ucrainean de Externe.

Purtatorul de cuvant al diplomatiei ucrainene, Ievghen Perebinis, a afirmat pentru AFP ca manevrele militare din centrul Rusiei "nu pot decat sa genereze ingrijorare". In schimb, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denuntat, sambata, "intensificarea" operatiunilor ucrainene. "Faptul ca asa-zisa operatiune antiterorista (din Ucraina) cunoaste o intensificare in paralel cu avansarea planului de pace este foarte alarmant si ingrijorator", a apreciat el. Rusia a acuzat Ucraina ca a efectuat un tir cu mortier inspre un post de frontiera rus, ranind un vames. Moscova a cerut "o explicatie si scuze", dar ministrul ucrainean al Apararii a negat ca fortele sale au recurs la artilerie in acea zona de frontiera.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri