Desi orasul arata ca oricare altul din SUA, in 2005, Sandy Springs, Georgia a externalizat aproape toate functiile conducerii orasului (cu exceptia politiei si pompierilor) si le-a trecut in grija unei sigure companii, care sa conduca orasul. Compania este responsabila de a se pune in practica toata functiile importante ale guvernului, de la repararea drumurilor si pana la monitorizarea serviciilor de urgenta, scrie isil.org.

Directorul de relatii mass-media al orasului, Sharon Kraun, spune ca oamenii care vin in Sandy Springs nu isi dau seama ca orasul este privatizat.

„Ceea ce pot oamenii sa realizeze este ca orasul este foarte bine ingrijit, toti locuitorii orasului care lucreaza aici sunt multumiti de nivelul de trai.”, a explicat Sharon Kraun.

Atunci cand proiectul a inceput, membri ai conducerii Universitatii din Georgia au considerat ca orasul va avea nevoie de 828 de angajati. Dar, din cauza ca orasul este condus de o societate privata, forta de munca a fost redusa la 471 de persoane. Pe langa serviuciul de pompieri si politie, orasul are doar 8 angajati publici full-time.

Citeste si:

Din cauza eficientei acestui sistem, Sandy Springs genereaza profituri uriase si nu are datorii neplatite. De asemenea, conducerea orasului a hotarat sa nu urmeze modelul traditional de plata e pensiilor, care a adus SUA in incapacitate de plata a pensiilor. In loc de acest sistem, angajatii pot opta pentru un pachet financiar separat, pentru a se pregati de pensionare, daca doresc acest lucru.

Potrivit lui Sharon Kraun, „orasul pune deoparte 25% din venituri intr-o rezerva, in timpul fiecarui ciclu de planificare a bugetului. Imbunatatirea capitalului a fost o tinta majora in timpul primilor 8 ani, cu mai mult de 185 de milioane investite in infrastructura”. Astfel, mai mult de 236 de km de strazi au fost reabilitati.

Mai mult decat atat, daca o parte a guvernului nu functioneaza cum trebuie, orasul poate concedia acea companie si sa scoata la licitatie contractul pentru o alta companie. In 2011, orasul a renuntat la principala societate care a ajutat la gestionarea functiilor guvernului si a optat sa mearga mai departe cu o alta companie.

Sursa foto: flickr.com