27 Iunie 2014

Urmari ale sanctiunilor impuse Rusiei: toate intreprinderile vor avea de suferit



Sanctiunile impuse de catre occidentali Rusiei din cauza crizei ucrainene, desi tintite, afecteaza toate intreprinderile ruse, a declarat presedintele grupului petrolier rusesc Lukoil, relateaza AFP.

Masurile de retorsiune aplicate de catre Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) vizeaza doar oficiali rusi de rang inalt si anumite societati care le apartin. Cu toate acestea, "sanctiunile au repercusiuni asupra tuturor intreprinderilor. Ratingurile tuturora au fost scazute (de catre agentiile de rating), inclusiv Lukoil, Gazprom si Rosneft", a declarat Vagit Alekperov pentru ziarul Vedomosti, potrivit Mediafax.

"Acest lucru are repercusiuni asupra capitalizarii intreprinderii, asupra posibilitatilor de a accesa piete financiare. Unii pot spune ca acest lucru nu a avut impact, dar sanctiunile afecteaza pe toata lumea", a adaugat el. Presedintele Lukoil, numarul doi in domeniul petrolier si principalul grup privat din sector, a anuntat ca a amanat o emisiune de obligatiuni pentru la toamna, la solicitarea unor banci.

El precizeaza, in schimb, ca actuala criza nu a afectat relatiile grupului cu tarile occidentale in care este prezent. Criza ucraineana si amenintarea cu sanctiuni la adresa unor portiuni intregi ale economiei au provocat, in primavara, scurgeri masive de capital din Rusia, slabind o economie care pierdea deja viteza.

Agentia Standard & Poor's a redus, in aprilie, cu un punct ratingul Rusiei, la "BBB-" cu perspectiva negativa. In cazul unei noi scaderi a ratingului, datoria publica a tarii ar putea sa fie clasata in randul investitiilor speculative pe piete. Ea a aplicat aceasta decizie marilor intreprinderi publice rusesti, dar si gigantilor privati din sectoarele hidrocarburilor si minier, apreciind ca nu vor fi capabile sa reziste unui eventual default al Rusiei.

Grupul rus Lukoil reduce cheltuielile si vrea sa constituie rezerve de 30 mld. dolari in cinci ani

Grupul Lukoil, cel mai mare producator privat de petrol din Rusia, va constitui rezerve de 30 de miliarde de dolari in cinci ani si va diminua investitiile pentru a-si reduce dependenta de pietele financiare, schimbarea de strategie fiind determinata de criza din Ucraina, potrivit Bloomberg. Rezervele de 30 de miliarde de dolari ar trebui sa ajute Lukoil sa finanteze viitoare achizitii, dar si in cazul unor perturbari pe pietele internationale, a declarat miliardarul rus Leonid Fedun, actionar al Lukoil, intr-un interviu acordat Bloomberg inaintea adunarii anuale a actionarilor grupului.

"Este dificil sa intri pe piata financiara acum atat cu obligatiuni, cat si cu imprumuturi. Bancile sunt speriate, regulile sunt foarte stricte si exista amenintarea sanctiunilor. A existat presiune din partea SUA asupra bancilor", a spus el. Pentru a-si consolida rezervele financiare, Lukoil va vinde actiuni in valoare de cel putin 1 miliard de dolari pe bursa din Hong Kong, posibil anul urmator, si vrea sa reduca cheltuielile cu investitiile cu un sfert, a afirmat miliardarul.

Noua strategie a Lukoil arata impactul pe care il are asupra marilor companii din Rusia criza relatiilor dintre Moscova si Occident, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a anexat in luna martie regiunea ucraineana Crimeea. Lukoil a amanat in iunie planurile pentru vanzarea de eurobonduri in valoare de 1,5 miliarde de dolari. "Am cheltuit 20 de miliarde de dolari in fiecare din ultimii doi ani, dar asta nu se va mai intampla", a aratat Fedun.

Grupul intentioneaza sa scada investitiile la 15-16 miliarde de dolari pe an, a spus el. Cheltuielile din acest an includ finalizarea unui proiect de productie de petrol in Irak si un program de modernizare la operatiunile de rafinare din Rusia. Programul de investitii pe anul urmator va fi probabil mai redus decat in acest an si va putea fi finantat fara noi imprumuturi daca va fi necesar, a afirmat miliardarul. Daca exista o alternativa la imprumuturile in SUA si Europa, atunci aceasta va fi piata de capital din China, a adaugat el.

Lukoil vrea sa incheie pana la sfarsitul anului procedurile pentru o listare secundara la bursa din Hong Kong. Totodata, grupul va continua sa vanda campuri petrolifere din strainatate in cazul carora poductia a ajuns la maturitate, pentru a se concentra pe noi proiecte, cu perspective de crestere. Grupul rus este prezent in Romania cu o rafinarie in Ploiesti si o retea de peste 300 de benzinarii.



Citeste si