"Ne adresam catre conducerea Braziliei si a altor state BRICS cu rugamintea sa analizeze in mod obiectiv si nepartinitor actiunile Rusiei impotriva Ucrainei si sa exercite influenta asupra Moscovei, pentru a detensiona situatia in estul tarii noastre", a declarat un oficial de rang inalt al diplomatiei ucrainene, Vasili Zvarici, adaugand ca "transportul de armament si patrunderea insurgentilor in Ucraina de pe teritoriul rus trebuie sa inceteze".

El a subliniat ca "niciun avantaj politic sau economic nu poate fi obtinut cu pretul dreptului international si a valorilor democratice". Zvarici si-a exprimat speranta ca Brazilia, in calitate de gazda a summitului BRICS, va putea profita de acest eveniment si de prezenta presedintelui rus, Vladimir Putin, pentru a "cntribui la detensionarea situatiei" in estul Ucrainei.

La randul lor, liderii statelor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu situatia din Ucraina si au indemnat la o solutionare pasnica a conflictului, relateaza Itar-Tass. "Indemnam toate partile la dialog, detensionarea conflictului si retinere, cu scopul de a gasi o solutie politica pasnica, in conformitate cu principiile ONU si drepturile omului", a afirmat BRICS, potrivit unui comunicat.