Pe locul 3 in clasamentul pe baza valorii Indicelui Fortei de Munca de Contingenta se afla China, favorizata de un numar mare de lucratori temporari disponibili si o industrie dinamica, care au permis tarii sa avanseze de pe locul 16 in clasamentul pe 2013 la pozitia actuala, in ciuda schimbarilor de cadru legislativ si a variatiilor de tarife orare.

Australia a scazut in clasament de pe locul 4 in 2013 pe locul 15, ca urmare a cresterii tarifelor salariale orare in industria prelucratoare si a scaderii fortei de munca disponibile.

Romania se situeaza pe locul 54, intr-o competitie destul de stransa cu alte tari cu valoare medie a indicelui. "Intr-o competitie cu adevarat globala pentru resurse, investitii si piete, forta de munca reprezinta un avantaj competitiv, iar angajatorii sunt din ce in ce mai atenti la flexibilitatea si usurinta cu care isi pot planifica si eficientiza resursele umane. Forta de munca de contingenta (n.r temporara) este exact cea la care angajatorii apeleaza pentru a gestiona schimbarile din ce in ce mai frecvente ale mediului de afaceri, deci accesibilitatea si eficienta ei sunt un indicator important al atractivitatii unei piete", explica Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Citeste si:

Pe ultima pozitie din clasament se situeaza Venezuela, pe fondul unui cadru de reglementare stufos, care nu permite nici concedierile in caz de restructurare a activitatii companiei.

Editia din 2014 a raportului Indicele Fortei de Munca de Contingenta (n.r. munca temporara) a fost amplificata si ajustata tocmai pentru a permite o analiza mai corecta a fortei de munca, introducand criterii precum nivelul de cunoastere a limbii engleze si dand o pondere sporita dimensiunii fortei de munca de contingenta, astfel incat tarile cu o populatie mai mare sau cu un bazin mai larg de lucratori disponibili pentru munca de contingenta se plaseaza mai sus in clasament, comparativ cu tarile cu mai putini lucratori disponibili sau cu costuri mai ridicate ale fortei de munca.

Sursa foto: Persoana care face rapoarte financiare/Shutterstock.com