Masura Guvernului prin care aproba suplimentarea cu 10.000 de persoane a contingentului de lucratori nou-admisi pe piata muncii din Romania este una buna, care va ajuta angajatorii sa ocupe o serie de joburi vacante, insa, in acelasi timp, este si "una de moment", menita doar sa "stinga incendiile" provocate de lipsa unor strategii pentru pregatirea unei forte de munca competitive. De asemenea, decizia va duce la cresterea cheltuielilor pe care le au firmele cu salariatii, sustin reprezentatii marilor companii de recrutare.


Guvernul a anuntat recent aprobarea suplimentarii cu 10.000 de persoane a contingentului pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania, masura fiind luata ca urmare a solicitarilor repetate ale reprezentantilor mediului de afaceri. Mai mult, Executivul a aratat ca decizia de suplimentare a contingentului a fost adoptata dupa ce, in primele opt luni ale anului 2019, numarul de avize de munca/detasare eliberate a crescut cu peste 165% fata de prima jumatate a anului trecut.

Contingentul de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca se stabileste anual prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. Prin Hotararea de Guvern nr. 34/2019, contingentul aprobat initial pentru acest an a fost de 20.000 de lucratori.

"Aceasta masura recent anuntata de Ministerul Muncii este, la fel ca si alte masuri anuntate de Guvernul Romaniei, una de moment. In mod evident, ea va avea rolul de a ajuta producatorii din Romania sa supravietuiasca pe termen scurt, reusind cu ajutorul fortei de munca din afara tarii sa finalizeze contracte in desfasurare si sa isi onoreze astfel obligatiile", a declarat pentru wall-street.ro Florin Godean, cluster manager pentru Romania si Ungaria a companiei de recrutare Adecco.

"Este o masura buna. Tot mai multi straini sunt angajati in Romania", sustine si Cristian Huzau, country manager al companiei de recrutare Gi Group Romania.

Masura care doar "stinge incendii"

Florin Godean sustine ca masura actuala este strict temporara, menita sa ofere companiilor gura de oxigen necesara pentru a-si finaliza contracte si proiecte punctuale. Raportat la piata muncii, unde activeaza milioane de angajati, impactul acestei masuri va fi nesemnificativ si nu poate determina modificari sistemice nici in nivelul salarial, nici in piata muncii.

"Pe de alta parte, este inca un semn ca actuala Guvernare prefera sa ”stinga incendiile” provocate de lipsa unor masuri si a unor strategii pe termen lung pentru pregatirea competitiva a fortei de munca in Romania. Faptul ca ne aflam pe locul 69 international si 34 regional din punct de vedere al atractivitatii fortei de munca locale (conform studiului Adecco Group Global Talent Competitiveness Index 2019), in spatele unor tari precum Azerbaijan, Kazakhstan, Armenia sau Liban ne arata, inca o data, impactul profund al lipsei unei viziuni macro menita sa ajute angajatii din Romania sa se educe competitiv la nivel international", a explicat Godean.

Decizia va creste costurile salariale ale companiilor

Angajatorii se tem ca "importul" de angajati de catatenie straina va creste cheltuielile pe care le au companiile, din cauza costurilor cu identificacarea personalului potrivit si cu relocarile acestora.

"(...) A aduce angajati din afara tarii este departe de a fi masura ideala sau profitabila pentru companiile din Romania care trebuie, astfel, sa suporte costurile recrutarii si relocarii acestor angajati", a precizat oficialul Adecco.

"Evident (masura de a suplimentara cu 10.000 de persoane a contingentului de lucratori nou-admisi pe piata muncii - n. red) va creste productivitatea. La fel vor creste si costurile salariale", sustine Cristian Huzau, GiGroup.

De ce nu se intalnesc cererea cu oferta

Masura de a aduce straini la munca poate parea paradoxala in conditiile in care o medie de 60.000 de someri intra lunar in randul persoanelor indemnizate de la bugetul de stat.

"Este posibil sa avem 50.000-60.000 de someri, dar rata somajului este una mica mai ales in zona de Vest. Avem nevoie de forta de munca in mai multe sectoare ca productie, constructii, IT, etc", a explicat reprezentatul GiGroup.

Ce masuri si-ar dori angajatorii de la statul roman

Angajatorii propun statului sa vina cu o strategie de corelare a sistemului educational cu nevoile pietei fortei de munca, precum si o serie de facilitati fiscale pentru companiile private.

"Pana cand nu vom intelege ca trebuie sa pregatim noi generatii de profesionisti care sa fie competitivi la nivel regional macar, daca nu international, pana cand nu vom incepe sa implementam masuri structurale la nivel de curricula, metode de predare si testare, nu vom incepe sa devenim atractivi pentru companii ce aduc valoare adaugata in tara. Aceste masuri, menite sa stinga incendii punctuale, demonstreaza doar o viziune pe termen scurt si o profunda ignorare a regulilor economiei de piata", a explicat Florin Godean, Adecco.

"Din pacate, in ultima perioada, statul a facilitat mai mult sectorul bugetar. Intr-adevar a luat masuri si pentru constructii si pentru perioada urmatoare ma astept sa vedem cateva facilitati fiscale pentru mediul privat", a incheiat Cristian Huzau, GiGroup.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri