Finans Norge - care reprezinta 200 de institutii financiare si grupuri financiare active - a sustinut in repetate randuri eliminarea completa a tranzactiilor pe baza de numerar in Norvegia, pe motiv ca ar putea preveni probleme ale societatii, precum criminalitatea financiara, jafurile si "bani negri". Confederatia a subliniat ca tranzactiile realizate cu cardul au sporit in prima parte a anului cu 8,6%, ceea ce inseamna ca norvegienii au luat din ce in ce mai putini bani de la bancomate si magazine. Finans Norge a mai mentionat ca manipularea numerarului suporta si costuri, potrivit Russia Today.

Totusi, eliminarea completa a numerarului va avea implicatii ingrijoratoare asupra vietii private a indivizilor, sunt de parare critici ai acestei propuneri. Printre acestia, Guri Melby, un reprezentant al Partidului Liberal din Norvegia, considera ca "este naiv a crede faptul ca o criminalitate in domeniul financiar o sa dispara odata cu numerarul. Ritmul diversificarii in domeniul criminalitatii nu tine cont de metodele de plata. Este la fel de multa frauda atunci cand vine vorba de cardurile bancare sau de tranzactii electronice. Si vom vedea noi modalitati de plata, asa cum este cazul Bitcoin.".

Autoritatea norvegiana de protectie a datelor - Datatilsynet - a declarat, de asemenea, ca este important pentru populatie sa poate efectua cumparaturi fara a lasa o urma electronica. "Din perspectiva politica, este in primul rand o ingrijorare pentru ca nu vei putea face plati in mod anonim", a spus Bjørn Erik Thon de la Datatilsynet pentru presa norvegiana.

Sursa foto: Shutterstock / Businessman attracts money with a large magnet