Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca in estul Ucrainei se desfasoara un "razboi hibrid", acuzand actiuni teroriste frecvente.

Seful statului s-a referit la situatia din estul Ucrainei, aratand ca, in opinia Romaniei, in estul Urainei se desfasoara "un razboi hibrid". "Greu de gasit termenul asta in terminogia de razboi, dar mi se pare termenul potrivit pentru situatia din Donetk si Lugansk", a mai spus seful statului, potrivit Mediafax.

El a continuat: "In primul rand este un razboi prin interpusi, care foloseste ceceni, transnistreni, cazaci si alte entitati, pe care le plaseaza in estul Ucrainei, pentru a-i sprijini pe separatisti". Potrivit lui Traian Basescu, a doua caracteristica este aceea ca avem de-a face si cu "un razboi de gherila urbana si, a treia caracteristica, ca exista si un razboi de insurgenta, chiar al cetatenilor ucraineni de etnie rusa si, in sfarsit, exista si actiuni teroriste frecvente, care includ luari de ostatici, precum reprezentantii OSCE, utilizarea scuturilor umane, in fata institutiilor.

"Toate acestea sunt caracteristice terorismului: luari de ostatici, rapiri, utilizarea de scuturi umane, tot soiul de actiuni din acestea care nu sunt specifice institutiilor statelor", a mai declarat Traian Basescu. Seful statului a mai declarat ca in Ucraina se desfasoara si un razboi informational, care de data aceasta poate fi si parte a unui razboi clasic.

Federatia Rusa a devenit un partener al acestor teroristi

Citeste si:
Traian Basescu: Afara PSD! Sa vina PNL!
Traian Basescu: Afara PSD! Sa...

"Cine este responsabil in analiza noastra pentru ceea ce se intampla acolo? Primii responsabili sunt teroristii care si acum ocupa Donetkul si Luganskul si in mod egal responsabilitatea apartine Federatiei Ruse, pentru ca Federatia Rusa, imi pare rau sa o spun si am responsabilitatea greutatii afirmatiilor pe care le fac, Federatia Rusa a devenit un partener al acestor teroristi, prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu. Este concluzia la care am ajuns si aceasta este explicatia de ce nu ne-am grabit sa facem afirmatii decat ne-am limitat la niste comunicate. In opinia noastra, Federatia Rusa este partenerul acestor teroristi, prin actiunile pe care le intreprinde. Din pacate, Federatia Rusa este parte a conflictului, asa cum a fost parte a conflictului si a anexarii ilegale a Crimeii, acum este parte a conflictului din estul Ucrainei", a mai spus el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Curtea de Apel: Traian Basescu a colaborat cu Securitatea