Presedintele Petro Porosenko si-a exprimat in mod public dorinta organizarii unui scrutin anticipat, care ar urma sa-i permita sa formeze o majoritate solida, in baza succesului pe care l-a obtinut in alegerile prezidentiale (55% din sufragii), scrie Mediafax.

Dar pentru ca sa poata dizolva Parlamentul si convoca alegeri legislative anticipate, este necesar ca Legislativul unicameral sa constate ca actuala coalitie de guvernare a incetat sa mai existe de 30 de zile si ca nu s-a putut constitui una noua. Atunci cand aceste conditii vor fi indeplinite, presedintele poate sa anunte alegeri legislative peste doua luni.

Udar (Lovitura) si Svoboda (Libertate) sustin acest proiect, insa a treia si cea mai importanta formatiune a actualei coalitii, partidul Batkivscina (Patrie, dreapta populista) al Iuliei Timosenko, i se opune. In alegerile prezidentiale, Timosenko a obtinut 12% din voturile exprimate. Unul dintre "locotenentii" ei, Oleksandr Turcinov, este presedintele Parlamentului si a asigurat interimatul la sefia statului dupa demiterea lui Viktor Ianukovici din functie.