Tranzactia ar permite companiei Hospira, cu sediul in Illinois, sa economiseasca pe partea de taxe intr-o miscare cunoscuta sub numele de “inversion tax”, care presupune ca 20% din actiunile unei companii sa fie plasate in afara SUA. Tranzactia vine dupa ce AbbVie, grupul care detine Abbott Laboratories, a achizitionat compania irlandeza Shire pentru 54 de miliarde de dolari intr-o miscare similara.

Aceasta practica a fost intens criticata de presedintele Barack Obama, care a afirmat ca firmele implicate in astfel de tranzactii nu fac altceva decat sa aduca prejudicii economiei americane. “Daca este inca o companie americana, insa doar iti schimbi adresa de corespondenta pentru a evita plata unor taxe nu faci bine tarii si americanilor”, a spus Obama.

Danone a intrat in domeniul nutritiei medicale in anul 2007 prin achizitia companiei olandeze Numico. Divizia a cunoscut o crestere de 7% in prima jumatate a acestui an sustinuta de tari precum Brazilia, Turcia, China si Marea Britanie. Anul trecut, divizia Danone Nutricia din China a fost investigata de autoritati pe fondul unor acuzatii privind oferirea de mita unor doctori si spitale din Beijing.

Sursa foto: Danone, Shutterstock.com