Raportul anual aduna informatii din zeci de tari, colectate anul trecut, si nu include tensiunile din ultimele saptamani din Franta, provocate de conflictul dintre Israel si Hamas din Fasia Gaza, noteaza Mediafax. "In Franta, suntem preocupati de cresterea cu 11 la suta a incidentelor antimusulmane inregistrate in 2013, precum si de recentele agresiuni fizice impotriva unor membri ai comunitatii evreiesti", a declarat secretarul de Stat american pentru Democratie si Drepturile Omului, Thomas Malinowski.

Raportul prezentat de diplomat precizeaza ca aceasta crestere de 11,3 la suta a fost calculata de comunitatea musulmana din Franta, care cuprinde intre 3,5 si 5 milioane de persoane. In ceea ce priveste actele antisemite "in 2012, ultimul an pentru care sunt disponibile date, comunitatea evreiasca (intre 500.000 si 600.000 de persoane) a inregistrat o crestere de 58 la suta", potrivit Departamentului de Stat.

"Aplaudam eforturile Guvernului francez pentru a promova dialogul interreligios si pentru a combate actele rasiste, antisemite si antimusulmane", a subliniat Malinowski. Diplomatul american considera ca este un fenomen mai global "in Europa, unde mai multe tari asista la o crestere a partidelor politice nationaliste (...), care au drept tinta evreii si musulmanii".