In cazul in care un cetatean american decoda un smartphone, acesta risca o amenda cel putin usturatoare, de 500.000 de dolari, sau cinci ani de inchisoare. Foarte multi americani au ales insa sa riste si isi folosesc telefoanele decodate, pentru a avea acces la alte retele atunci cand calatoresc. O astfel de actiune este, insa, considerata ilegala.

Vestea buna este, insa, ca acest lucru este pe cale sa se termine. Cu un an in urma, o petitie numita “Noi, oamenii” in cadrul careia s-au strans peste 114.000 de semnaturi pentru aceasta reforma juridica a tras semnale de alarma in privinta acestei legi. Astfel, pe data de 25 iulie, Congresul a anuntat ca americanii au posibilitatea de a-si debloca telefoanele fara repercursiuni. Cateva zile mai tarziu, presedintele Barack Obama a semnat actul de “Deblocare a alegerilor cetatenilor”.

O victorie deci pentru ambele tabere? Nu chiar. Posibilitatea americanilor de a-si debloca telefoanele poate si revocata anul viitor. Libraria Congresului, agentia responsabila pentru interpretarea problemelor legate de liegislatie, decide la fiecare trei ani in privinta acordarii, reinnoirii sau retragerii de scutiri speciale pentru diferite grupuri de persoane. Urmatoarea examinare este in 2015, ceea ce face probabila o revocare in ceea ce priveste decizia de anul acesta a Guvernului.