Presedintele ucrainean Petro Porosenko s-a declarat pregatit sa accepte o misiune umanitara la Lugansk, un bastion separatist din estul Ucrainei, cu conditia ca aceasta sa fie internationala, sa nu aiba caracter militar si sa treaca prin posturile de frontiera controlate de Kiev, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

In cursul unei conversatii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, Porosenko a informat-o in legatura cu discutiile sale in sens acest cu presedintele Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) Peter Maurer si alti parteneri internationali, a anuntat presedintia ucraineana intr-un comunicat.

"Suntem pregatiti sa acceptam ajutorul umanitar daca aceasta misiune este internationala, fara nicio componenta militara si trece prin posturile de frontiera controlate de granicerii ucraineni", a subliniat Porosenko, citat intr-un comunicat. In cursul unei reuniuni de urgenta la ONU, vineri, Rusia a propus sa efectueze o "misiune umanitara" sau sa creeze culoare umanitare pentru a veni in ajutorul populatiei din estul Ucrainei.

Aceasta propunere a fost respinsa de autoritatile de la Kiev si occidentali, care se tem ca misiunea ar putea servi drept pretext pentru o invazie. La Lugansk, autoritatile locale au apreciat situatia ca fiind "critica", in contextul in care fieful separatist nu mai are, de o saptamana, curent electric, apa curenta sau retea de telefonie, iar benzina si rezervele de hrana se epuizeaza rapid.