Hillary Clinton i-a reprosat lui Barack Obama, al carui secretar de Stat a fost timp de patru ani, ca a lasat in Siria un gol "umplut de catre jihadisti", din cauza ca nu a ajutat din punct de vedere militar opozitia fata de Bashar al-Assad, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Faptul ca nu a ajutat la construirea unei armate credibile cu cei care s-au aflat la originea manifestatiilor impotriva (presedintelui Bashar) al-Assad - intre ei se aflau islamisti, laici si tot ceea ce se afla intre cele doua (categorii) - a creat un gol pe care jihadistii l-au umplut astazi", a declarat Clinton pentru saptamanalul The Atlantic. Acest interviu a fost realizat inainte ca presedintele american sa anunte atacuri aeriene asupra gruparii Statul Islamic (SI), in Irak, dar a fost publicat duminica.

Ea i-a mai reprosat presedintelui absenta unei doctrine in politica internationala, referindu-se la un slogan al lui Obama, "Sa nu faci lucruri idioate". "Natiunile mari au nevoie de principii directoare, iar «sa nu faci lucruri idioate» nu este un principiu director", a subliniat ea. Potrivit mai multor editorialisti politici, aceasta este cea mai dura critica publica pe care Clinton i-o adreseaza lui Obama de cand a parasit postul, in 2011, in contextul in care se spune ca ar intentiona sa candideze in alegerile democrate primare in vederea alegerilor prezidentiale din 2016. "Unul dintre motivele care ma ingrijoreaza in legatura cu ceea ce se intampla in Orientul Mijlociu este aceasta capacitate pe care o au grupurile jihadiste de a roi, iar acest lucru ar putea sa afecteze Europa si ar putea sa afecteze Statele Unite", a declarat Clinton, ale carei afirmatii si argumente par sa semene cu ale unor congresmeni republicani influenti, ca John McCain sau Lindsey Graham.

"Gruparile jihadiste preiau controlul asupra unui teritoriu, dar nu raman niciodata acolo. Scopul lor este sa se extinda. Ratiunea lor de a fi este opozitia lor fata de Occident, fata de cruciati, fata de... Completati dumneavoastra punctele de suspensie. Fiecare dintre noi poate face parte dintr-una dintre categoriile (pe care le vizeaza ei)", a spus ea. Fosta sefa a diplomatiei americane a declarat ca a reflectat indelung la indiguirea (o doctrina americana din Razboiul Rece care avea obiectivul sa opreasca expansiunea Uniunii Sovietice), la o disuasiune si la infrangerea acestora. In ceea ce priveste amenintarea extremistilor islamisti, Clinton a sugerat ca America va reusi atunci cand va avea un plan general cu un scop clar, citand exemplul prabusirii fostei Uniuni Sovietice si infrangerea comunismului.