"Costul estimat provocat economiei elene de contra-masurile adoptate de Rusia din cauza sanctiunilor occidentale pare tolerabil, dar impactul ar putea fi mai daunator in sectoare ca turism si agricultura, din cauza fragilitatii redresarii economice", a declarat Thanos Dokos, director general al Fundatiei Elene pentru Politica Europeana si Externa. Dokos a mentionat si incertitudinile legate de securitatea energetica in toamna si iarna viitoare, provocate de tensiunile geopolitice.

Shimburile comerciale Rusia-Grecia in 2013: 9,3 mld. euro

Rusia este cel mai mare partener comercial al Greciei, potrivit datelor Bloomberg, valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari fiind de 9,3 miliarde de euro in 2013, mai mari decat schimburile Greciei cu Germania, informeaza Mediafax. Deprecierea recenta a rublei, in urma sanctiunilor occidentale si a situatiei din Ucraina, ar putea face ca numarul turistilor rusi in Grecia sa fie mai mic cu 200.000 fata de nivelul anticipat, a declarat Xenophon Petropoulos, director de comunicare la Asociatia Companiilor de Turism din Grecia (SETE).

Potrivit estimarilor preliminare ale SETE, impactul situatiei din regiune asupra industriei turismului din Grecia ar putea fi de 300 de milioane de euro. "Sosirile de turisti ucraineni vor scadea cu 50%, iar sosirile din Rusia vor atinge 1,1 milioane, in loc de 1,3 milioane", a spus Petropoulos.

Turismul are o contributie de peste 16% la PIB-ul Greciei, conform datelor SETE, iar Rusia a fost anul trecut principala sursa de crestere a numarului de vizitatori in Grecia. Veniturile generate de turistii rusi in turismul elen au crescut anul trecut cu 42%, la 1,34 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Greciei.

Citeste si:

Comisia Europeana anticipeaza ca economia elena va inregistra in acest an o crestere de 0,6%, primul avans din 2007, si de 2,9% in 2015. Economia tarii s-a contractat in primul trimestru cu 0,9%, cel mai putin din ultimii patru ani, dar pentru a 23-a oara consecutiv. Impactul sanctiunilor rusesti asupra exporturilor agricole ale Greciei este mai dificil de estimat, mergand dincolo de valoarea directa a vanzarilor, a declarat Georgios Polyhronakis, purtator de cuvant al Asociatiei Exportatorilor Greci si Transportatorilor de Fructe, Legume si Sucuri.

"Cel mai mare impact al emabargoului rus va fi indirect, in conditiile in care interzicerea importurilor de fructe si legume din UE va face ca mari cantitati de produse proaspete sa fie disponibile, inundand piata”, a aratat Polyhronakis.

Piata din Rusia este o destinatie foarte importanta pentru produsele agricole din Grecia, dar cifra de afaceri este limitata. Astfel, produsele agricole reprezinta 41% din exporturile elene in Rusia, fiind in valoare de circa 200 de milioane de euro pe an, potrivit Asociatiei Exportatorilor Eleni. Piata rusa reprezinta doar 1,5% din exporturile elene, in timp ce importurile Greciei din Rusia sunt de 16 ori mai mari. Grecia vrea sa mentina in acest an exporturile la 27 de miliarde de euro, respectiv 15% din PIB.