"In fata circumstantelor epidemiei si sub rezerva indeplinirii unor conditii, comitetul a ajuns la un consens apreciind ca este etic sa se ofere tratamente neomologate, ale caror eficienta si efecte secundare inca nu sunt cunoscute, ca tratement potential sau cu titlu preventiv", explica Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Comitetul a definit drept conditii pentru folosirea acestor tratamente "o transparenta absoluta in privinta ingrijirilor, un consimtamant informat, libertatea de alegere, confidentialitatea, respectul fata de persoane, pastrarea demnitatii si implicarea comunitatilor", noteaza Mediafax.

Expertii se refera la "obligatia morala de a colecta si partaja datele privind securitatea si eficienta acestor interventii" care trebuie sa faca obiectul unei evaluari constante in vederea utilizarii lor viitoare. Bilantul febrei hemoragice Ebola care afecteaza Africa de Vest a depasit pragul de 1.000 de morti, cu 1.013 decese si 1.848 de cazuri (confirmate, suspecte si probabile), potrivit ultimului bilant al OMS luni seara.

Citeste si:

Inainte de anuntul privind aprobarea OMS, Statele Unite au promis sa trimita in Liberia, una dintre tarile cele mai afectate de epidemie, un ser experimental, disponibil in cantitati foarte mici, pentru tratarea medicilor liberieni infectati.

Acest ser a fost folosit pentru prima data cu rezultate pozitive in cazul a doi americani infectati cu Ebola si repatriati in Statele Unite. Liberia a inaintat o solicitare si presedintele Ellen Johnson Sirleaf a anuntat luni ca acesta va fi trimis in cursul saptamanii.