Milioane de consumatori folosesc zilnic triclosan, intrucat aceasta substanta se regaseste in compozitia uneia dintre cele mai cunoscute paste de dinti – Colgate Total. Ca replica, producatorul pastei de dinti sustine ca produsul este sigur de la aprobarea sa in 1997. Cu toate acestea, Colgate Palmolive nu a publicat pana acum cele 35 de pagini de studii despre toxicitatea triclosan, date care in prezent sunt publice pe site-ul Autoritatii americane pentru alimente si medicamente. Aceste documente releva faptul ca guvernul american se bazeaza pe studiile stiintifice ale unei companii pentru a afla daca un produs este sigur si eficient, in ciuda unui organism deosebit de riguros care se ocupa cu aprobarea unui produs.

Printre studiile prezentate arata ca triclosanul este responsabil pentru malformatii ale oaselor in cazul rozatoarelor pe care a fost testata substanta. In schimb, Colgate a sustinut ca informatiile nu sunt relevante. Din punct de vedere stiintific, triclosanul afecteaza sistemul edocrin si functionarea normala din punct de vedere hormonal.

Colgate sustine ca brandul Colgate Total este sigur si eficient enumarand peste 80 de studii clinice realizate pe 19.000 de oameni. “In cei 18 ani de cand acest produs este pe piata nu au existat problem de siguranta”, a spus Thomas DiPiazza, purtator de cuvant al Colgate.

In 2011, compania a inlocuit totusi triclosanul din sapunul sau lichid Softsoap sau detergentul lichid pentru vase Palmolive, motivand decizia prin schimbarea preferintelor consumatorilor si a unui continut imbunatatit. Mai mult, Colgate spune ca nu intentioneaza sa reformuleze continutul Colgate Total, care este singura pasta de dinti ce contine triclosan aprobata pentru vanzare in SUA.

In paralel, alte companii precum Johnson&Johnson, Procter&Gamble si Avon au declarat ca intentioneaza sa elimine triclosanul din produsele lor.

Citeste si:

Colgate Total, brandul numarul 3 ca vanzari pe piata americana, a pierdut anul trecut 2% din cota de piata, la vanzari de 189,8 mill. Dolari. In schimb, gama Tom’s of Maine apartinand aceleiasi companii a afisat vanzari in crestere cu 14%, pana la 38,9 mil. dolari, sugerand faptul ca americanii se orienteaza spre produse mai sanatoase.

Pe de alta parte, GlaxoSmithKline, producatorul Aquafresh si Sensodyne, a reformulat toate produsele de ingrijire orala ce contineau la un moment dat triclosan, a spus un purtator de cuvant al companiei. Decizia a fost luata ca raspuns la ingrijorarile venite din partea consumatorilor privind “posibilul impact negativ pe care triclosan l-ar putea avea in viitor asupra mediului”.

Companiei Colgate i-au luat 10 ani si 38 mil. dolari pentru a dezvolta brandul Colgate Total. Introdus pe piata in 1992, produsul a fost lansat in aproape 100 de tari inainte de a obtine aprobarea autoritatilor americane.

In 2010, Uniunea Europeana a interzis triclosanul in materiale care vin in contact cu mancarea.

Colgate-Palmolive este prezenta pe piata locala din 1992 si are un portofoliu ce cuprinde marci locale si internationale: Colgate, Lady Speed Stick, Mennen Speed Stick, Palmolive, Axion, Ajax, Protex, Super Cristal, Norvea si D'Amaris.

Sursa foto: Colgate, Shutterstock.com