Jurnalistii AFP au vazut o coloana de zece transportoare blindate de trupe rusesti indreptandu-se spre postul de frontiera Donetk din Rusia. Potrivit jurnalistilor de la cotidienele britanice The Guardian si Daily Telegraph, aflati de asemenea in zona, 23 de vehicule blindate pentru transport de trupe, camioane de combustibil si alte vehicule logistice cu numere de inmatriculare militare rusesti au traversat frontiera in apropierea aceluiasi post de trecere, cu putin inainte de ora 22.00 (21.00, ora Romaniei), potrivit Mediafax.

"Departamentul Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) responsabil de politia de frontiera in regiunea Rostov (unde se afla postul de frontiera Donetk-n.r.) nu confirma aceasta informatie", a reactionat FSB vineri, citat de agentia publica RIA Novosti. Ministerul rus al Apararii nu a putut fi contactat vineri dimineata pentru a comenta aceste informatii.

Districtul militar rus de Sud, care include regiunea Rostov, a anuntat inca de marti exercitii militare demarate in aceeasi zi si menite sa dureze circa 20 de zile, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul sau. "Peste 3.000 de militari ai unitatilor de transmisii si circa 750 de vehicule" participa la aceste exercitii, potrivit comunicatului.

Citeste si:

Convoiul cu ajutor umanitar este la randul sau stationat de joi seara in localitatea Kamensk-Sahtinski, la circa 30 de kilometri de postul de frontiera Donetk. Camioanele rusesti vopsite in alb, inchiriate de Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, urmeaza sa aduca un ajutor umanitar destinat populatiei rusofone din estul Ucrainei, in special locuitorilor din orasul Lugansk, afectati de patru luni de confruntari intre fortele ucrainene si insurgentii separatisti prorusi.

Ucraina, ca si alte state occidentale, suspecteaza ca acest convoi, care a plecat marti dimineata de la o baza militara de langa Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuala interventie rusa in Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Kievul a propus miercuri ca ajutorul sa fie transportat si distribuit la Lugansk de Crucea Rosie, dupa ce va fi inspectat la un post de frontiera din apropierea acestui oras. Autoritatile ucrainene denunta regulat incalcarea frontierei cu Rusia de catre blindate rusesti si acuza Rusia ca ii sustine militar pe separatisti de la inceputul conflictului, ceea ce Moscova dezminte.