"Avem o lipsa totala de infrastructuri", a afirmat ea, apreciind ca "daca nu se stabilizeaza situatia in Liberia, nu se va stabiliza niciodata regiunea". Epidemia de Ebola din Africa de Vest va dura cel putin sase luni, a adaugat Liu.

Teama nu este cel mai bun comportament.

"Nu am mai vazut niciodata asa ceva. Trebuie sa elaboram o noua strategie, Ebola nu se mai limiteaza la cateva sate, ea se propaga intr-un oras cu 1,3 milioane de locuitori, Monrovia", a explicat directoarea MSF, in cadrul unei conferinte de presa la Geneva, potrivit Mediafax. Ea a adaugat ca exista in prezent "un climat de teama generala, ca pe timp de razboi", in regiunea afectata de la frontierele statelor Guineea, Sierra Leone si Liberia. "Teama nu este cel mai bun comportament", a precizat Joanne Liu.

Personalul de asistenta, depasit de numarul de cazuri

"Oamenii nu au incredere in centrele de sanatate. Capacitatile de monitorizare a celor care intra in contact cu bolnavii sunt insuficiente", a afirmat ea. Liu a dat exemplul localitatii Kailahun, din Sierra Leone, unde trebuie monitorizate 2.000 de persoane care au intrat in contact cu bolnavi de Ebola, in timp ce personalul nu este suficient decat pentru a monitoriza 250.

Joanne Liu a facut apel la o coordonare internationata sporita, sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). "Toate Guvernele trebuie sa se mobilizeze. Trebuie sa o facem acum daca vrem sa controlam aceasta epidemie", a mai spus directoarea MSF.

Organizatia Medecins sans frontieres este prezenta in cele trei tari cele mai afectate: Guineea, Liberia si Sierra Leone, cu un total de 692 de persoane, dintre care 72 sunt expatriate. Ebola a provocat moartea a 1.069 de persoane in aceste trei tari si in Nigeria, conform celui mai recent bilant al OMS.