Aceasta solicitare a fost transmisa Moscovei pe cand presedintele rus Vladimir Putin si ministri rusi s-au reunit joi in Crimeea pentru a discuta despre problemele cu care se confrunta peninsula dupa ce a fost anexata de catre Rusia, a adaugat Poliuskin, citat de agentia ruseasca RIA Novosti.

"Am cerut ca Crimeea sa fie scutita de la aplicarea sanctiunilor economice generale decretate de catre Rusia, deoarece ne aflam intr-o perioada de tranzitie si suntem in continuare ca niste frati siamezi cu Ucraina, mai ales in ceea ce priveste laptele si produsele lactate", a spus el, potrivit Mediafax. Potrivit acestuia, Crimeea doreste scrutiri la importurile de lapte si produse lactate, cartofi, carne de vita, rosii si porumb.

Ne aflam intr-o perioada de tranzitie si suntem in continuare ca niste frati siamezi cu Ucraina.

Ministrul Agriculturii din Crimeea a anuntat ca autoritatile din peninsula spera sa obtina un raspuns din partea Moscovvei inca de luni. In urma inaspririi sanctiunilor occidentale care i-au fost impuse, Rusia a replicat interzicand, saptamana trecuta, importul majoritatii produselor alimentare provenind din Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite.

Exportul catre Rusia a numeroase produse alimentare ucrainene a fost, de asemenea, interzis, Moscova invocand motive sanitare si de securitate alimentara. Oficiali rusi au declarat ca tara lor poate sa supravietuiasca fara importuri de produse alimentare provenind din UE si Statele Unite, recunscand totodata ca ar putea sa fie necesare unele scutiri pentru anumite regiuni sau la anumite produse.

Citeste si:

Rusia se confrunta cu cele mai mari dificultati in aprovizionarea Crimeei, din cauza ocolirii teritoriului Ucrainei, unde au loc confruntari armate intre fortele ucrainene si separatisti prorusi. Legaturi pot fi facute doar pe cale aeriana sau cu feribotul. Uneori se asteapta timp de cateva zile in vederea imbarcarii la bordul unei nave.

Guvernul rus a prevazut un program cincinal in vederea ajutorarii Crimeei, urmand ca suma de 660 de miliarde de ruble (13,6 miliarde de euro) sa fie investita in aceasta regiune in perioada respectiva. Aproximativ o treime din suma va fi alocata construirii unui pod care sa asigure o legatura intre Crimeea si teritoriul rusesc.