Producatorii din UE cauta cai de acces catre Rusia; Elvetia, un posibil intermediar

Producatorii de alimente din Uniunea Europeana (UE) iau in calcul Elvetia ca o posibila cale de acces pe piata din Rusia, dupa ce Moscova a impus interdictii pentru mai multe tari europene, relateaza RIA Novosti.

Elvetia nu se afla pe lista tarilor din care Rusia a decis sa nu mai importe alimente, intrucat, desi are un acord de liber schimb cu statele din zona euro, nu face parte din UE. Interdictiile Moscovei vizeaza statele UE, precum si Statele Unite ale Americii, Australia, Canada si Norvegia.

Mai multe companii europene care obisnuiau sa exporte produse agricole si alimentare catre Rusia au contactat autoritatile elvetiene pentru a le ajuta sa-si trimita marfa in Rusia, prin Elvetia, potrivit unei purtatoare de cuvant a Departamentului de Economie, Anne Rizzoli. Aceasta a refuzat sa dezvaluie numele respectivelor companii, invocand "motive de securitate", potrivit Mediafax.

De asemenea, Rizzoli a precizat ca procedura de inregistrare in Elvetia a importatorilor care au legaturi cu Rusia ramane neschimbata. Totodata, aceasta a subliniat ca Elvetia nu este responsabila pentru bunurile care sunt trimise prin Elvetia catre Rusia. Federatia Producatorilor Europeni de Lactate a confirmat ca ia in calcul trimiterea produselor sale catre Rusia prin Elvetia sau prin state din America Latina, pentru a ocoli interdictiile impuse de Moscova.

Presedintele Vladimir Putin a semnat, in 6 august, un decret prin care a interzis importurile de alimente din tarile care au impus sanctiuni economice Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, invocand protejarea securitatii nationale.

Citeste si:
Testele rapide antigen SARS Cov-2 vor fi utlizate de către...
Testele rapide antigen SARS...

Sursa foto: Carne/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri