Cativa dintre cei mai bogati oameni din Ucraina sprijina lupta impotriva separatistilor prorusi prin contributii militare, in timp ce unii dintre acestia au oferit sprijin financiar rebelilor, arata CNN.

Imaginile dezolante din estul Ucrainei, in care conflictul dintre rebelii prorusi si militarii ucraineni continua sa faca victime, sunt contrazise de unele zone din apropierea Kievului. La 20 de kilometri de capitala Ucrainei se afla un cartier care seamana mai mult cu Beverly Hills decat cu centrul tarii lui Porosenko.

Intr-o zona linistita, peluze luxuriante se intind in fata unor vile impresioante ferecate in spatele unor porti aurite. Singurul element care aminteste de conflictul militar sunt uniformele garzilor de securitate care patruleaza strazile. Casele din acest cartier au fost construite dupa caderea Uniunii Sovietice, iar acum sunt detinute de milionarii Kievului, care stau departe de luptele intense din estul tarii.

Intr-una din vilele postsovietice din apropierea Kievului locuieste si milionarul Vyacheslav Konstantinovsky, in varsta de 53 de ani, un fost soldat sovietic care acum conduce o afacere in domeniul constructiilor si un lant de restaurante. Konstantinovsky este ras pe cap, are mai multe tatuaje si are un corp bine lucrat. "Daca stam si ne bucuram de viata aici, razboiul va veni si la noi", spune acesta.

Un magnat model: a vandut un Rolls Royce pentru a dona banii militarilor

Milionarul se arata ingrijorat de soarta militarilor ucraineni, care in ultimii ani nu au avut echimpamente, instruire corespunzatoare sau fonduri suficiente. Acum, el face parte, alaturi de fratele sau geaman, dintr-un grup care reuneste unii dintre cei mai bogati oameni din Ucraina pentru a face contributii militare. Konstantinovsky a facut o donatie de 450.000 de dolari, suma provenita din vanzarea unei masini Rolls Royce Phantom. Banii au fost folositi pentru aprovizionarea militarilor cu arme, uniforme si produse alimentare. "Pot sa traiesc fara Rolls Royce. Insa acum este dificil sa traiesti fara arme", a explicat el.

Potrivit revistei Forbes, sapte dintre cei mai bogati 100 de ucraineni au facut donatii publice catre armata. Alti milionari care figureaza pe lista Forbes sunt insa cercetati de procurori pentru finantarea rebelilor prorusi.

Daca nu luptam, vom fi umiliti.

Un raport al Natiunilor Unite arata ca circa 2.000 de persoane au murit in conflictul din estul Ucrainei de la jumatatea lunii aprilie, multi dintre ei fiind voluntari civili, care si-au parasit familiile si locurile de munca pentru a lupta alaturi de militari. "Daca nu luptam, vom fi umiliti si vom trai in aceleasi conditii ca inainte, cand exista coruptia. Vechiul guvern ruina afacerile si baga la inchisoare oameni nevinovati", spune milionarul ucrainean.

Membru al batalionului de voluntari, Konstantinovsky a fost deja in regiunea estica Donetk, unde planuieste sa se intoarca pentru a lupta, fiind pregatit sa isi trimita familia in strainatate. "Normal ca imi fac griji. Dar sper ca pentru o cauza buna". Milionarul isi doreste o tara in care sa fie mai multe locuri de munca si mai multi oameni bogati ca el. "In primul rand trebuie sa incheiem razboiul. Apoi vom vedea ce este de facut".

Suporterii ucrainei fac de asemenea strangeri de fonduri, in urma ultimei campanii au reusit sa doneze 12 milioane de dolari Ministerului Apararii, sprijin care vine in ciuda economiei fragile a tarii, in care salariile scad si moneda se devalorizeaza.

Sursa foto: Free Digital Photos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri