De asemenea, embargoul impus de Rusia nu ii va afecta doar pe exportatorii din UE, efectele masurii dispuse de Moscova urmand sa se extinda inclusiv pana la nivelul furnizorilor acestora. UE a vandut catre Rusia fructe in valoare de 1,26 miliarde de euro si legume in valoare de 769 milioane de euro in 2013.

In aceste conditii, reducerea afacerilor cu Rusia reprezinta o pierdere de aproximativ 6% din productia totala a UE si de 0,04% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit analizei ING. In ceea ce priveste statele UE, cele mai afectate de interdictiile impuse de catre guvernul de la Moscova ar fi Tarile Baltice. Astfel, Lituania ar putea inregistra o scadere a PIB-lui de 0,4%, Estonia de 0,35% si Letonia de 0,2%, scrie Mediafax.

Germania ar pierde cei mai multi bani, 1,3 miliarde de euro, in urma opririi exporturilor de alimente in Rusia. In acelasi timp, Polonia ar putea pierde pana la 23.000 de locuri de munca. Pe de alta parte, inclusiv tariele din UE care nu exporta catre Rusia se vor confrunta cu efectele negative ale embargoului, dat fiind ca, pe fondul unui surplus al productiei, preturile la alimente vor scadea.

Rusia a interzis, la inceputul lunii august, importul de produse alimentare din tarile UE si din Statele Unite, ca raspuns la sanctiunile economice impuse de catre acestea Moscovei pe fondul conflictului din Ucraina. In 18 august, Comisia Europeana a decis sa deblocheze 125 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe producatorii de fructe si legume din UE.