Studiul a analizat 365 de proiecte, fiecare avand o valoare de peste 1 miliard dolari. In cazul a 65% dintre proiecte se depaseste bugetul aprobat, ceea ce "costa" industria de petrol si gaze peste 500 miliarde dolari la nivel global. "Costurile suplimentare generate de finalizarea proiectelor sunt, in medie, cu 59% mai mari decat estimarea initiala. In termeni absoluti, costul cumulat al proiectelor analizate in cadul acestui raport a crescut la 1,7 trilioane dolari, de la estimarea initiala de 1,2 trilioane dolari (...), potrivit raportului, arata Mediafax.

Din punct de vedere geografic, cel mai mare procent al proiectelor care se confrunta cu depasiri de costuri este in Orientul Mijlociu (89%). Urmeaza zona Asia-Pacific (68%), Africa (67%), America de Nord (58%), America Latina (57%) si Europa (53%). Perspectivele pe termen mai lung indica faptul ca rata de succes a incheierii de proiecte este in scadere, mai ales in anumite sectoare ale industriei.

"Exista mai multi factori interni si externi care influenteaza succesul unui megaproiect. Printre factorii interni se numara planificarea nepotrivita, accesul la finantare, un management defectuos al procesului de achizitie al contractorilor si al relatiei cu acestia, estimarile agresive, optimismul exagerat si schimbarea apetitului pentru risc. Multe din aceste zone pot fi abordate printr-o planificare initiala detaliata si un management de proiect solid, prin aceasta imbunatatindu-se performanta proiectului in ansamblul sau", se precizeaza in studiu.