"Eu sau el! Daca refuzi, va fi fara mine", i-ar fi spus Manuel Valls (foto, dreapta) lui Francois Hollande, furios din cauza criticilor ministrului Economiei Arnaud Montebourg cu privire la politica economica urmata de Executiv, potrivit unuia dintre apropiatii sai.

Presedintele, tinta unor atacuri recurente din partea lui Montebourg, nu s-a lasat rugat pentru a accepta provocarea. Luni dimineata, Palatul Elysée a anuntat printr-un comunicat demisia Guvernului, precizand imediat ca Manuel Valls este reconfirmat in functie si desemnat sa formeze o noua echipa, fara Montebourg.

Valls, a carui autoritate era in joc, i-ar fi spus duminica unui prieten: "Nu ma voi lasa Ayraultizat (o referire la fostul premier francez Jean-Marc Ayrault)". El nu intentiona, dupa cum s-a dovedit ulterior, sa se multumeasca doar cu o mustrare a lui Montebourg, potrivit Mediafax.

Citeste si:

Aceasta nu este prima data cand Valls ii forteaza mana presedintelui. Precedentul a avut loc in cazul Leonarda, in care era in total dezacord cu Jean-Marc Ayrault, si prin urmare a amenintat cu parasirea Guvernului. Dar, afirma Le Monde in editia electronica, decizia de remaniere a Guvernului in aceste conditii ar putea pune in pericol majoritatea in Adunarea Nationala.

In timp ce la inceputul erei Valls erau doar cativa "razvratiti" din aripa de stanga a Partidului Socialist, in prezent ei sunt cu zecile. Alaturi de ei sunt deputatii ecologisti si cei comunisti. Ruptura cu ecologistii a avut loc in momentul plecarii din Guvern a doi ministri din randul acestora, in timp ce radicalii au amenintat si ei ca parasesc Guvernul la inceputul lui iunie, fiind in constant dezacord cu presedintele pe tema reformei teritoriale.

Sursa foto: Francois Hollande si Manuel Valls/Shutterstock.com