Rusia a oprit livrarile de gaze catre Ucraina in iunie din cauza unei dispute privind pretul gazelor, dar a continuat sa furnizeze gaze Europei, cea mai mare piata a sa. "Situatia din sectorul energetic (ucrainean) este dificila. Stim de planurile Rusiei de a bloca tranzitul (gazelor) chiar si catre tarile Uniunii Europene, in aceasta iarna", a declarat el in cadrul unei intalniri guvernamentale.

Iateniuk nu a precizat cum a aflat despre planurile Rusiei. Anul trecut, jumatate din exporturile de gaze ale Rusiei catre UE au tranzitat Ucraina. Compania rusa Gazprom a refuzat sa comenteze, iar Ministerul Energiei nu a putut fi contactat, scrie Mediafax.

Livrarile de gaze catre Europa prin Ucraina au fost perturbate in iernile lui 2006 si 2009 din cauza unui dezacord pe tema pretului gazelor intre Rusia si Ucraina.

Moscova a infirmat acuzatiile premierului ucrainean, ministrul rus al Energiei Alexander Novak sustinand ca Rusia va face maximum de eforturi pentru a-si indeplini obligatiile contractuale fata de importatorii europeni in ciuda situatiei politice.

Sursa foto: Om inghetat/Shutterstock.com