Summitul NATO care a reunit statele membre in Tara Galilor incepand de joi, este calificat de presa rusa ca fiind cel mai ostil fata de Rusia din ultimii 20 de ani, jurnalistii invocand atat retorica participantilor cat si deciziile care urmeaza sa fie adoptate, scrie vineri cotidianul rus Rossiiskaia Gazeta, citat de RIA Novosti in pagina electronica.

Evenimentele din Ucraina au determinat Washingtonul sa reanimeze aceasta Alianta, care pana acum se pozitiona oficial ca o entitate politica ce se straduia sa nu puna in fata componenta militara. Statele NATO si-au redus semnificativ contributiile la bugetul Aliantei din anii '90 pana in prezent. Dar evenimentele din Ucraina au oferit Washingtonului oportunitatea de a-si mobiliza partenerii, pentru a-i plasa sub arme si a-i forta sa plateasca pentru a se apara in fata unor amenintari iluzorii provenind din Rusia, scrie cotidianul rus, potrivit Mediafax.

Interventia Aliantei in Ucraina, ceruta de "pitici" precum Lituania

Astfel, summitul NATO de joi si vineri de la Newport s-ar putea transforma intr-un fel de mobilizare de urgenta organizata de Casa Alba pentru a reanima componenta militara a Aliantei. Deciziile care vor fi luate sunt in mare deja cunoscute, fara a suferi modificari semnificative. Membrii Aliantei isi vor exprima sprijinul fata de presedintele ucrainean Petro Porosenko si vor evoca un ajutor financiar pentru Kiev. Insa o interventie a Aliantei in Ucraina este practic exclusa, in pofida apelurilor unor "pitici" din NATO ca Lituania. In pofida criticilor dure ale NATO fata de Rusia, nimeni nu intentioneaza sa intre in razboi cu aceasta tara pentru a apara interesele ucrainene, adauga publicatia.

Dupa cum scrie Washington Post, summitul s-a reunit in Tara Galilor in contextul unei "noi amenintari, provenind de la un vechi inamic". Rusia a redevenit deci un inamic, ceea ce generalii din NATO nici nu incearca sa ascunda. In ultimele decenii, in pofida discursurilor publice privind un parteneriat, Moscova ramanea oficial un potential inamic pentru comandamentul NATO, mai scrie Rossiiskaia Gazeta.

Imediat ce Rusia a inceput sa-si apere activ interesele geopolitice, ea s-a transformat imediat intr-o amenintare pentru ordinea mondiala "occidentala" planificata de SUA. Iar in Tara Galilor, membrii NATO au inceput sa se pregateasca pentru o invazie rusa imaginara, desi "nu exista nici un motiv pentru a consolida activitatea NATO", potrivit ambasadorului Rusiei la Alianta.

Sursa foto: Free Digital Photos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri