Referendumul organizat in Scotia pe 18 septembrie ar putea pune capat unei uniuni vechi de 307 ani dintre Scotia, Anglia si Tara Galilor, uniune ce poarta numele de Marea Britanie. In urma votului, Scotia ar putea deveni o natiune independenta cu 5,3 milioane de locuitori. O analiza publicata de CNN arata ce implicatii are acest referendum pentru restul lumii, care sunt problemele principale ale Scotiei si ce consecinte ar avea un vot favorabil.

Pentru ce voteaza scotienii si de ce un referendum pentru independenta?

Intrebarea la care trebuie sa raspunda alegatorii cu "da" sau "nu" la referendum este "Ar trebui Scotia sa fie o tara independenta?"

Guvernul scotian, condus de Partidul National Scotian, sustine ca este "o oportunitate care vine o data la o generatie" si ca scotienii pot prelua controlul asupra deciziilor care ii afecteaza cel mai mult. Un vor favorabil inseamna ca "viitorul Scotiei va fi in mana scotienilor" si ca viata va fi mai buna si mai dreapta pentru cetatenii tarii, afirma Partidul National Scotian.

Prim-ministrul britanic David Cameron vrea ca Scotia sa ramana parte a Regatului Unit a Marii Britanii si Irlandei de Nord. Acesta spune ca decizia apartine scotienilor, mentionand ca restul Regatului Unit le asigura securitate si putere. "Nu va fi cale de intoarcere", avertizeaza Cameron.

Avand in vedere ca nu exista o constitutie scrisa pentru Regatul Unit, acest proces nu se supune unor reguli determinate, fiind o noutate.

Care este importanta referendumului din Scotia pentru restul lumii?

Indoiala cu privire la viitorul Scotiei are deja un impact asupra mediului de afaceri intern si international. Unele persoane cred ca ruperea de Regatul Unit ar putea submina pozitia Londrei de capitala financiara europeana.

Luna trecuta, 130 de lideri din lumea de afaceri au publicat o scrisoare deschisa prin care avertizau asupra impactului pe care aceasta incertitudine il poate avea asupra monedei, reglementarilor, taxe, pensii, statutul de membru al UE si exporturilor tarii. O zi mai tarziu, peste 200 de oameni de afaceri au semnat o scrisoare deschisa pentru sustinerea independentei Scotiei.

Lira sterlina a scazut luni dupa ce primul sondaj cu privire la referendum a aratat ca majoritatea va vota cu "da", date care reflecta incertitudinea cu privire la rezultatul referendumului si un risc crescut de "divort".

Capacitatea de aparare a Regatului Unit ar putea afectata in urma separarii, avand in vedere ca guvernul scotian a precizat ca vrea sa scoata armele nucleare din Scotia cat mai curand posibil (flota de submarine nucleare de la baza din Faslane). "Pozitia noastra clara este aceea ca o Scotie independenta nu ar trebui sa tina pe teritoriul ei arme nucleare si ne vom alatura NATO doar sub aceasta conditie", arata guvernul scotian.

In cazul obtinerii independentei, Scotia ar trebui sa-si renegocieze intrarea in NATO si Uniunea Europeana. Liderii UE au spus ca Scotia va trebui sa aplice ca orice alta natiune independenta in cazul in care ar dori sa redevina membru. Cei care promoveaza solutia independentei au aratat ca acest lucru ar putea fi realizat usor, prin amendamente la tratatele existente.

O alta idee vehiculata este cea a precedentului, avand in vedere ca separarea Scotiei de Marea Britanie ar putea inspira si alte natiuni. Dezbaterea despre referendum este atent urmarita de miscarile de independenta din provincia spaniola Catalonia, provincia canadiana Quebec si insula mediteraneana Corsica, care apartine Frantei.

Daca scotienii aleg independenta, prim-ministrul britanic va trebui sa isi dea demisia in urma presiunilor, cu toate ca a declarat pentru presa din Regat ca nu va face acest lucru. Partidele importante de la Palatul Westminster au promis devo max (autonomie fiscala) printr-un proces de transfer de puteri de la nivel central, in cazul in care Scotia alege sa ramana in uniune.

Cine poate vota?

In urma unei legi adoptate anul trecut prin limita de varsta pentru dreptul de vot a fost micsorata, primind acest drept si persoanele de 16 si 17 ani, aproape toti cetatenii Scotiei care au peste 16 ani pot vota in ziua referendumului. Asta inseamna ca cetatenii Angliei si ai Tarii Galilor care sunt rezidenti ai Scotiei pot participa la vot. In schimb, cetatenii scotieni care locuiesc in orice alta tara a Regatului Unit nu vor avea dreptul la vot.

Astfel, rezidentii din Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord nu au niciun cuvant de spus cu privire la o schimbare istorica din Regatul Unit.

Care este istoria din spatele votului pentru independenta Scotiei?

Actul de Unire din 1707 a realizat unirea Scotiei cu Anglia si Tara Galilor, insa multi scotieni au fost nemultumiti de alipirea la rivalul din sudul insulei. Din 1999 Scotia are un guvern propriu, majoritatea deciziilor fiind luate la Parlamentul Scotian din Holyrood, Edinburgh. In mai 2011 Partidul National Scotian, care a promis in campanie realizarea unui referendum pentru independenta, a surprins prin castigarea unei majoritati absolute in Parlamentul Scotian.

In octombrie 2012, guvernul Regatului Unit si cel al Scotiei au convenit asupra unui referendum.

Multi scotieni manifesta o opozitie puternica fata de incercarile guvernului de la Westmister de a initia reforme intr-un stat al bunastarii. Avand in vedere ca Scotia are un singur reprezentant in Parlament, umoristii din tara spun ca pana si ursii panda sunt mai bine reprezentati, avand in vedere ca Gradina Zoologica din Edinburgh are doi.

Care sunt principalii actori?

Prim-ministrul scotian Alex Salmond este liderul campaniei pentru independenta, iar deputatul laburist Alistair Darling, care reprezinta o circumscriptie electorala din Edinburgh, este in fruntea campaniei pro-uniune "Better Together" (trad. "Mai bine impreuna"). Un alt politician care s-a pronuntat in favoarea mentinerii Scotiei in Regat este David Cameron.

Nu doar politicienii s-au implicat in aceasta campanie. Alex Ferguson, fostul manager al Manchester United, s-a opus independentei si sustine campania "Better Together". "Sunt 800.000 de scotieni care, ca si mine, traiesc si lucreaza in alte parti ale Regatului Unit. Nu traim intr-o tara straina; suntem doar intr-o alta familie a Regatului", a spus acesta. Altii care pledeaza impotriva separarii sunt autoarea seriei Harry Potter, J.K.Rolling si starul Beatles Paul McCartney.

Citeste si:

    De cealalta parte, campania DA este sustinuta de fostul star James Bond, Sean Connery, actorul Brian Cox si comediantul Frankie Boyle.

    Pana si Presedintele SUA, Barack Obama, s-a implicat, precizand ca decizia apartine locuitorilor Scotiei, mentionand insa ca "vrem sa ne asiguram de faptul ca unul dintre cei mai apropiati aliati pe care ii avem va ramane un partener puternic, robust, unit si eficient".

    Care sunt cele mai importante aspecte ale discutiei despre independenta?

    Dezbaterea despre independenta a fost centrata in mare parte pe problemele economice. Guvernul scotian sustine ca independenta ar fi benefica pentru tara, avand in vedere ca ar prelua controlul asupra veniturilor generate de rezervele de petrol din Marea Nordului si gazele din apele Scotiei. In plus, industria energetica ar fi gestionata mai eficient, ca productia ar creste prin investitii si ca generatiile viitoare ar beneficia de pe urma crearii unui fond similar cu cel al petrolului Norvegiei.

    In schimb, un raport publicat de Institutul pentru Studii Fiscale in martie arata ca deficitul bugetar al Scotiei s-a inrautatit comparativ cu cel al Regatului Unit, dupa scaderile de venit din Marea Nordului si a cheltuielilor publice mai mari din nord.

    Guvernul scotian insista asupra diversitatii din economie, care include si elemente precum mancarea si bautura, turism, industrii creativa, universitati, servicii financiare si industrii productive.

    O alta problema majora este cea a monedei Scotiei. In timp ce prim-ministrul vrea ca moneda oficiala sa ramana lira pentru a pastra o uniune monetara in Regat, cele trei partide mari de la Westminster - conservatorii, liberal-democratii si laburistii - spun ca asta nu ar fi o solutie.

    Ipoteza: ce se intampla in cazul in care scotienii voteaza DA?

    In cazul in care voturile scotienilor sfideaza asteptarile de la Westminster si majoritatea spun "da", se vor desfasura activitati intense pentru ca data anticipata de Salmond pentru independenta, 24 martie 2016, sa fie respectata.

    Negocieri ample vor avea loc pe teme precum uniunea monetara, partea Scotiei din datoria nationala a Regatului, relocarea flotei Trident si controlul asupra frontierelor.

    Guvernul scotian va trebui sa elaboreze o constitutie scrisa. In ceea ce priveste monarhia, Regina Elisabeta ar ramane sef al statului.

    Sursa foto: Referendum independenta Scotiei/ Shutterstock.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Internațional »


    Setari Cookie-uri