Scotia si-a ratat independenta, dupa ce rezultatele partiale ale referendumului de joi arata un avans de cateva puncte procentuale pentru tabara unionista. Astfel, potrivit BBC dupa numararea aproape integrala a voturilor, 55,42% din scotieni au spus NU si 44,58% au spus DA la referendum.

Update 9:44 BBC News tireaza ca dupa numararea voturilor din 31 din cele 32 de comisii, conduc unionistii. Astfel 55,42% din scotieni au votat impotriva independentei Scotiei si 44,58% au fost pro.

Cum au deschis ziarele britanice editia de vineri.

Update 00:46 Numaratoarea voturilor a inceput. Potrivit BBC, un sondaj al YouGov transmis recent arata ca raportul intre NU si DA este de 54% la 46%. Sondajul YouGov a fost bazat pe interviuri telefonice cu persoane care au fost la urne joi si care au fost intrebate cum au votat si reprezinta practic primul "exit poll" al referendumului, noteaza The Telepraph.

Stirea Initiala

Citeste si:
Marea Britanie, un nou sistem de imigratie. Anuntul ambasadorului...
Marea Britanie va avea un nou...

Scotia ar putea sa isi rateze independenta la cateva procente in urma referendumului de joi. Potrivit The Guardian, ultimul poll realizat joi la referendumul pentru independenta arata ca scorul este in defavoarea independentei Scotiei. Astfel potrivit ultimului poll realizat de Ipsos Mori, 47% din voturi au fost pentru independenta si 53% impotriva independentei.

Scotia se lupta pentru redobandi independenta pe care a pierdut-o in urma cu trei secole, in cadrul unui referendum care a avut loc joi. Pana acum insa, balanta inclina fragil in favoarea celor care au votat impotriva independentei. Ultimul poll Ipsos Mori arata o diferenta de 6 puncte procentuale in favoarea celor care au pus stampila pe NU.

Referendum Scotia: In toate sondajele balanta inclina spre NU

Potrivit Reuters, 5 sondaje aratau mai devreme in cursul serii de joi ca 48% sunt pro independenta si 52% impotriva, alte 6 polluri arata ca raportul intre DA si NU este de 49% la 51%, in timp ce un altul arata o distanta de 6 puncte procentuale intre cele doua parti: 53% pentru NU si 47% pentru DA. 97% din electorat s-a prezentat joi la vot.

Independenta Scotiei parea un lucru sigur inainte de ziua votului, dupa ce tabara care sustine independenta s-a clasat anul acesta, in septembrie, pe primul loc intr-un sondaj YouGov, cu 47% opinii favorabile, in timp ce sustinatorii mentinerii Scotiei in interiorul Marii Britanii obtineau doar 45%. Sondajele de la urne insa arata insa o balanta care inclina in favoare celor care sunt contra independentei. Chiar si pollurile eliberate spre seara aratau un avans fragil al celor care sustin mentinerea Scotiei in Regatul Unit.

Citeste si:
Marea Britanie inchide robinetul pentru forta de munca "ieftina"
Marea Britanie anunta ca...

Independenta Scotiei a pus intreaga lume pe jar

Posibila iesire a Scotiei din Regatul Unit a tinut prima pagina in ultimele zile. Presa internationala a comentat in termeni adesea catastrofici viitorul unui "Regat Neunit", slabit pe scena internationala, si anticipa un seism politic la Westminster. Printre efectele pierderii Scotiei, care este solid ancorata la stanga, se numara si faptul ca daca ea paraseste Uniunea, laburistii vor pierde "batalioane" de alegatori, considerati indispensabili pentru a recuceri puterea.

Indiferent insa de rezultatul referendumului, situatia din Marea Britanie a iscat valuri. O mana de deputati galezi, englezi si nord-irlandezi revendica deja o autonomie compatibila cu cea a scotienilor. In Europa, catalanii, bascii, flamanzii si chiar si separatistii prorusi din Donbasul ucrainean urmaresc cu un interes extrem de puternic partida care se joaca la Edinburgh. Lumea s-a implicat in dezbatere. Presedintele american Barack Obama, premierul chinez Li Keqiang sau legenda rockului britanic Paul McCartney si-au exprimat sustinerea pentru ramanerea Scotiei in interiorul Marii Britanii. James Bond-ul scotian Sir Sean Connery este de partea celor care spun Bye.

Cititi si Lipsa unui exit poll, un deficit democratic?

Citeste si:
Post-Brexit | Marea Britanie 'inchide robinetul' pentru strainii...
Post-Brexit | Marea Britanie...
Sursa foto: Shutterstock.com/ Steagul Scotiei

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Marea Britanie inchide usa instalatorilor polonezi si constructorilor romani
Setari Cookie-uri