Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a prezentat marti in Parlament un proiect de lege care garanteaza mai multa autonomie regiunilor separatiste din estul rusofon, unde un armistitiu fragil este in vigoare, in incercarea de a solutiona conflictul violent, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Acest proiect de lege privind un "statut special" pentru regiunile Donetk si Lugansk face parte din protocolul de armistitiu semnat la 5 septembrie de Kiev si rebelii prorusi, care cer independenta. Autoritatile de la Kiev si rebelii prorusi au semnat, la 5 septembrie, un armistitiu, insotit de un acord de retragere a trupelor si un schimb de prizonieri, la finalul unei reuniuni la Minsk, capitala Belarusului, insa viitorul statut al republicilor proclamate unilateral de insurgenti la Donetk si Lugansk nu a fost stabilit.

Conform propunerilor dezvaluite de presedintie, proiectul de lege prevede instalarea unui Guvern autonom provizoriu, pe o perioada de trei ani, care ar urma sa intre in functiune odata cu adoptarea legii. Separatistii au indicat deja ca resping oferta Kievului privind o mai mare autonomie si continua sa ceara independenta. Potrivit presei ucrainene, alegeri locale ar putea fi organizate la 9 noiembrie in regiunile separatiste. Proiectul de lege promite de asemenea sa ajute la recontructia infrastructurilor distruse de cele cinci luni de confruntari, care s-au soldat cu 2.700 de morti, si sa furnizeze un ajutor economic si social populatiei.

Site-ul presedintiei mentiona ca aceste propuneri deschid calea unei descentralizari dar in acelasi timp garanteaza "suveranitatea, integritatea teritoriala si independenta statului" ucrainean. Un alt proiect de lege a fost supus marti Parlamentului privind o amnistie pentru "participantii la evenimentele din Donetk si Lugansk", doua fiefuri ale rebelilor. Conform presedintiei, proiectul de lege scuteste de la proceduri penale si administrative combatantii, cu exceptia celor care s-au facut vinovati in special de "crime, violuri si terorism". Potrivit presei ucrainene, o exceptie de la aceasta amnistie sunt si cei responsabili de doborarea Boeingului companiei Malaysia Airlines la 17 iulie, soldat cu 298 de morti.

Sursa foto: Facebook/ Petro Porosenko