Proiectul UDMR de autonomie, prezentat oficial: Tinutul Secuiesc vrea un presedinte

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, joi, in mod oficial, proiectul Uniunii privind autonomia Tinutului Secuiesc, care prevede, printre altele, ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc prezentat de Kelemen Hunor joi, intr-o conferinta de presa la Cluj, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie "ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut", arata Mediafax.

"In cadrul Regiunii egalitatea in fata legii a tuturor cetatenilor, indiferent de apartenenta lor lingvistica sau etnica, precum si respectarea particularitatilor etnice si culturale este garantata. (…) Fara a prejudicia dispozitiile privind drapelul Romaniei si stema tarii, regiunea, precum si judetele componente au steagurile si stemele proprii aprobate de consiliul regional, respectiv consiliile judetene", se arata in document.

In proiect se mentioneaza ca avizul judetului "este obligatoriu pentru concesionarea comunicatiilor si a transportului prin liniile care traverseaza teritoriul judetului respectiv", fiind obligatoriu si pentru "lucrarile de amenajare a apelor curgatoare si necurgatoare".

"Organele regiunii sunt: consiliul regional si executivul regional. Consiliul regional este compus din 77 de membri alesi prin vot universal si direct pe teritoriul Tinutului Secuiesc. Alegerile se vor desfasura separat pentru reprezentantii fiecarei comunitati nationale, componenta consiliului trebuind sa corespunda proportiei acestora pe baza ultimului recensamant. Consiliul regional exercita competentele normative atribuite regiunii, precum si alte atributii care ii sunt conferite prin Constitutie, prezentul statut si lege", se mai arata in proiect.

Citeste si:
Kelemen Hunor: Parlamentarii UDMR nu vor participa la votul...
Kelemen Hunor: Parlamentarii...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Documentul subliniaza ca activitatea Consiliului regional se desfasoara in doua sesiuni, el avand sediul in municipiul Odorheiu Secuiesc, si ca noul consiliu se reuneste in 20 de zile de la data alegerii acestuia, la convocarea presedintelui in exercitiu al regiunii.

"Consiliul regional isi alege presedintele si cei trei vicepresedinti. Cel putin unul dintre vicepresedintii alesi trebuie sa apartina altei comunitati decat cea a presedintelui. In cazul demisiei, decesului sau pierderii mandatului, in locul presedintelui sau al vicepresedintilor se organizeaza alegeri pentru perioada ramasa", se arata in proiectul UDMR.

Presedintele, vicepresedintii sunt alesi de Consiliul regional dintre membrii sai, cu un scrutin secret si majoritate absoluta.

Documentul prezentat de Kelemen Hunor mentioneaza ca Executivul regional isi are sediul in municipiul Sfantu Gheorghe si este compus din presedintele regiunii, care prezideaza Executivul, si dintr-un numar de vicepresedinti conform deciziei Consiliului regional.

Citeste si:
Proiectele care vor fi finanțate de UE în România prin programul de...
Marile proiecte publice care...

"Presedintele, vicepresedintii sunt alesi de Consiliul regional dintre membrii sai, cu un scrutin secret si majoritate absoluta. Compunerea Executivului regional trebuie sa fie conforma cu proportia comunitatilor nationale reprezentate in Consiliul regional. Presedintele alege unul dintre vicepresedinti care il inlocuieste in caz de urgenta sau de impiedicare de exercitare a atributiilor sale. Presedintele regiunii este presedintele Executivului regional si reprezinta regiunea. El participa la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme ce privesc regiunea si conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale de nivel regional din Tinutul Secuiesc", se precizeaza in proiect.

De asemenea, proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc prevede ca Executivul regional trebuie sa fie consultat "despre instituirea si reglementarea serviciilor nationale de comunicatii si transport in care este interesat direct".
In proiectul UDMR, consiliile judetene nu se desfiinteaza si se arata ca autoritatea administratiei publice locale constituita la nivel judetean este Consiliul Judetean, "compus din consilierii judeteni alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat in conditiile legii, precum si din presedintele Consiliului Judetean ales prin vot direct".

"Atributiile Consiliului Judetean sunt cele prevazute in art. 91 al Legii nr. 215/2001, precum si cele prevazute in prezentul Statut sau alte legi. Cu respectarea prevederilor constitutionale si a principiilor de baza ale sistemului juridic din Romania, Consiliul Judetean poate adopta cu majoritatea membrilor sai decizii in legatura cu forma si structura de administrare a judetului, raporturile dintre organele judetene, modul de demitere a conducerii executive, cazurile de neeligibilitate si incompatibilitate in domeniile sus mentionate, dreptul de initiativa a populatiei la organizarea de referendum judetean", se mai arata in proiect.

Totodata, proiectul mentioneaza ca in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean este ales cate un reprezentant al comunitatilor romana si maghiara si ca presedintele Consiliului Judetean reprezinta judetul.
Prin prezentarea oficiala, proiectul este lansat in dezbatere publica.

Citeste si:
Hunor: Nu mai poţi prosti o ţară cu pericolul maghiar, cu furatul...
Kelemen Hunor: Nu mai poţi...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri