Rebelii prorusi au anuntat marti ca au inceput retragerea artileriei in estul Ucrainei, din zonele din care s-a retras si armata ucraineana, conform acordului negociat la Minsk, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Ne-am retras artileria din zonele in care fortele guvernamentale ucrainene au facut acelasi lucru. In zonele de unde artileria ucraineana nu s-a retras, nu ne-am retras nici noi", a declarat pentru agentia de presa rusa Interfax Aleksandr Zaharcenko, "premierul" Republicii Populare Donetk, autoproclamata de separatisti.
"Acest lucru se refera la tunurile de artilerie cu un calibru mai mare de 100 de milimetri", a precizat el. Un document semnat sambata la Minsk prevede un plan de pace in noua puncte pentru a pune capat conflictului dintre rebelii prorusi si fortele guvernamentale ucrainene care dureaza de cinci luni in estul Ucrainei.
Acest plan prevedea infiintarea unei zone tampon cu o latime de 30 de kilometri de-a lungul liniei de front si retragerea artileriei grele de catre cele doua tabere, inghetand virtual conflicul in pozitiile actuale ale beligerantilor. Armata ucraineana a anuntat deja ca va incepe punerea in aplicare a dispozitiilor planului de pace care, in afara zonei tampon, prevede si un armistitiu pana acum respectat in general si o interdictie de survolare a regiunilor separatiste.

Sursa foto: Shutterstock.com/Proteste