Mai multe scoli private din Marea Britanie sunt verificate de organizatii nonguvernamentale pentru ca ar primi fonduri din operatiuni de spalare de bani.

Scoli private de top din Marea Britanie sunt verificate de organizatii neguvernamentale pentru ca ar primi fonduri provenite din operatiuni de spalare de bani, de la infractori bogati sau oficiali corupti din strainatate, care platesc studiile apropiatilor lor, relateaza The Independent, potrivit Mediafax.

Una dintre aceste scoli este Millfield, suspectata de politia moldoveana ca ar fi primit plati provenind dintr-o ampla operatiune de spalare de bani care implica Republica Moldova si firme paravan din Marea Britanie. Cel putin 19 companii din Marea Britanie sunt suspectate de implicare in acest caz, una dintre cele mai mari operatiuni de spalare de bani din Europa, care a vizat spalarea a 20 de miliarde de dolari. Importante scoli private din Marea Britanie au intrat in atentia unor organizatii neguvernamentale ca Transparency International si Global Witness, pentru ca ar fi primit taxe scolare de la infractori sau oficiali corupti din strainatate, dornici sa le ofere copiilor lor sau altor rude educatie britanica.

Politia din Republica Moldova, care conduce investigatia privind operatiunea internationala de spalare de bani, a precizat ca Millfield este una dintre cele peste 12 afaceri legitime din Marea Britanie care au primit plati de la companii care au legatura cu aceasta ancheta. Printre acestea s-ar mai afla o companie din industria chimica si un producator de echipament de supraveghere secreta. Deocamdata nu exista indicii ca scoala sau vreuna dintre aceste companii ar fi comis vreo infractiune.

Anchetatorii moldoveni, condusi de Vasile Sarco, sustin ca au descoperit ca fonduri avand legatura cu procesul de spalare de bani au fost transferate in conturi bancare ale scolii Millfield si ale acestor companii. Scoala a precizat ca nu este la curent cu primirea unor fonduri suspecte si a adaugat ca intrebarile ar trebui adresate bancii Lloyds, cu care lucreaza. Lloyds a refuzat sa comenteze cazul specific, dar a afirmat ca de fiecare data cand identifica o activitate suspecta anunta autoritatile competente. Transparency International incearca sa determine daca scolile si universitatile britanice ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a verifica provenienta taxelor pe care le primesc, in special din tari cunoscute pentru coruptie. Potrivit organizatiei Independent Schools Council, aproape 25.000 de elevi din afara Marii Britanii au fost inregistrati in 2013-2014, dintre care peste 4.400 din China, 2.500 din Rusia si 1.000 din Nigeria.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri