Potrivit unui proiect de lege prezentat in comisia permanenta a Adunarii Nationale Populare (ANP, Parlamentul de la Beijing), pedeapsa capitala nu se va mai aplica pentru noua infractiuni, printre care traficul de arme sau de materiale nucleare, falsificarea de bani, fortarea unei persoane de a practica prostitutia, sau strangerea de fonduri prin escrocherie, arata Mediafax.

Pedeapsa maxima pentru astfel de infractiuni va fi inchisoarea pe viata, a precizat agentia Xinhua. China, tara cu cel mai mare numar de executii, dispune in prezent de o lista cu 55 de infractiuni pasibile de pedeapsa capitala, dintre care multe nu implica violenta fizica.

Beijingul tine secret numarul executiilor

De la promulgarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, in 1979, China a redus o singura data, in 2011, aceasta lista. Beijingul a eliminat din aceasta lista in special anumite infractiuni economice, reducand de la 68 la 55 numarul infractiunilor pasibile de pedeapsa cu moartea. Din 2007, inaintea oricarei executii este necesara aprobarea Curtii Supreme.

Insa numarul persoanelor executate in China nu a fost niciodata dezvaluit de autoritatile de la Beijing. O organizatie neguvernamentala cu sediul in Statele Unite a anuntat saptamana trecuta ca 2.400 de persoane ar fi fost executate in cursul anului 2013. Aceste cifre arata o scadere cu 20% fata de 2012 si o diminuare considerabila in raport cu cele 12.000 de executii inregistrate in 2002, a subliniat Fundatia Dui Hua.

Potrivit organizatiei, tendinta de scadere a numarului executiilor in China risca sa fie pusa sub semnul intrebarii de campania de reprimare declansata de autoritatile chineze in regiunea musulmana Xinjiang, cuprinsa de tensiuni si revoltele unei parti a populatiei, care contesta autoritatea Beijingului.