Istoricii occidentali incearca "sa pastreze tacerea" in legatura cu Acordul de la Munchen, semnat in anul 1938, care a permis Germaniei naziste sa anexeze regiunea Sudetilor, apartinand Cehoslovaciei, a afirmat Vladimir Putin in cursul unei intalniri cu tineri istorici desfasurata miercuri la Moscova. Premierul britanic Neville "Chamberlain a venit, a fluturat o foaie de hartie si a spus: «V-am adus pacea», la revenirea in Londra dupa negocieri", a declarat Putin, conform unei stenograme publicate de Kremlin, scrie Mediafax.

"Dupa care Churchill, cred, a spus unui grup restrans de oameni: «Acum, razboiul este inevitabil». Pentru ca orice compromis cu un agresor precum Germania hitlerista conducea in mod clar la un viitor conflict militar de mare amploare, iar unii au inteles acest lucru", a adaugat presedintele Rusiei.

Pe de alta parte, presedintele rus crede ca Tratatul de neagresiune intre Germania nazista si URSS, cunoscut ca Pactul Molotov-Ribbentrop, nu a reprezentat o problema. "Este necesara o cercetare serioasa pentru a se stabili care erau metodele de politica externa in acea perioada. Uniunea Sovietica a semnat un acord de neagresiune cu Germania. Oamenii spun: «Ah, este ceva rau». Dar ce este rau in faptul ca Uniunea Sovietica nu voia sa lupte, ce este rau in asta?", a afirmat Putin, conform publicatiei The Telegraph.

Citeste si:

Un protocol secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat pe 23 august 1939, prevedea ca Germania nazista si URSS erau de acord sa imparta Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia, Romania si Polonia in sfere de influenta, noteaza publicatia britanica. Kremlinul a admis existenta protocolului secret in anul 1989.

"Oamenii continua polemicile pe tema Pactului Molotov-Ribbentrop si acuza Uniunea Sovietica de divizarea Poloniei", a adaugat Putin.
In anul 2009, Vladimir Putin cataloga drept "imoral" Pactul din anul 1939, care, potrivit istoricilor, a avut ca efect inceperea celui de-al II-lea Razboi Mondial, divizarea Poloniei si anexarea Basarabiei si nordului Bucovinei de catre URSS. Vladimir Putin a facut aceste declaratii in contextul in care Rusia a anexat regiunea ucraineana Crimeea la inceputul acestui an, iar Moscova este acuzata de sustinerea insurgentilor separatisti din estul Ucrainei.