FMI a anuntat ca au avut loc discutii productive cu Ucraina, in aceasta saptamana, dar cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un acord pentru furnizarea urmatoarei transe de sprijin, luna viitoare, relateaza Reuters.

S&P a avertizat ca Ucraina ar putea sa nu mai reuseasca sa isi plateasca datoriile daca situatia nu se va modifica in urmatoarele cateva luni.

Ucraina a incheiat in luna aprilie un acord cu FMI pentru un program de sustinere in valoare de 16 miliarde de dolari, din care a primit doua transe, in suma de 4,6 miliarde de dolari. FMI a estimat ca Ucraina are nevoie de finantare suplimentara de 15 miliarde de dolari pentru a rezista crizei economice, iar Uniunea Europeana are o capacitate limitata de ajutor, fiind necesar sa contribuie si statele membre, a declarat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "Ucraina va avea nevoie de mai mult ajutor. Evaluarea deficitului financiar al Ucrainei a fost finalizata de FMI. Ucraina va avea nevoie de 15 miliarde de dolari pe langa ce a fost planificat deja", a afirmat Juncker, in Parlamentul de la Strasbourg.

Juncker a spus ca se asteapta ca Ucraina sa solicite alte doua miliarde de euro (2,5 miliarde dolari) din partea Uniunii Europene, dar a explicat ca guvernele statelor membre trebuie sa se implice intrucat Comisia Europeana nu dispune de fonduri suficiente in buget pentru a face acest lucru.

Citeste si:

Seful CE a aratat ca UE a acordat Ucrainei in ultimele doua luni imprumuturi pe termen lung de 760 de milioane de euro, pe langa alte 600 de milioane de euro acordate in vara.

In cadrul programelor de ajutor financiar existente, UE mai poate acorda 250 de milioane de euro, la inceputul anului 2015, daca vor fi indeplinite conditiile.

Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a solicitat UE, in timpul unei vizite la Bruxelles din aceasta saptamana, ajutor financiar de urgenta. El a spus ca Ucraina risca sa intre in incapacitate de plata daca partenerii internationali nu vor veni cu noi fonduri.