Ucraina a suspendat temporat exporturile de energie electrica spre spre Republica Moldova si Belarus, pe fondul unui deficit energetic intern, a anuntat marti serviciul de presa al Ministerului ucrainean al Energiei, relateaza RIA Novosti in pagina electronica.

"Cu scopul de a mentine un regim echilibrat intre volumele energetice consumate si generate in cadrul Sistemului Energetic Unificat al Ucrainei si pentru a evita sa fie privati de electricitate consumatorii, Ministerul ucrainean al Energiei suspenda temporar exporturile de electricitate catre (Republica) Moldova si Belarus", anunta ministerul intr-un comunicat. Exporturile catre Republica Moldova au fost deja reduse cu 50% in septembrie 2014, noteaza Mediafax.

Anterior, fostul ministru ucrainean al Energiei Iuri Prodan a declarat ca suspendarea livrarilor energetice catre Republica Moldova risca sa priveze integral de electricitate regiunea ucraineana Odesa, sistemele lor energetice fiind interconectate. Belarusul a reactionat anuntand ca nu intentioneaza sa efectueze achizitii de energie din Ucraina in 2015.

Conflictul din estul tarii a avut impact asupra rezervelor de energie

Inainte de conflictul armat dintre fortele nationale ucrainene si separatisti prorusi in regiunea Donbas (est), Ucraina era in masura sa-si asigure nevoile in carbune cu ajutorul propriilor resurse. Ostilitatile din estul tarii au avariat atat peste 50% dintre minele de carbune situate in zona, cat si caile feroviare necesare trimiterii combustibilului catre centrale termice, care produc 40% din electricitatea consumata pe plan intern.

Guvernul ucrainean a incheiat recent un acord cu grupul britanic Steel Mont Trading in vederea livrarii unui milion de tone de carbune provenind din Africa de Sud, dintre care 250.000 de tone au fost livrate deja. Insa, dupa deschiderea unei anchete pentru delapidare de fonduri publice, de catre parchetul ucrainean, din cauza pretului mare al carbunelui sud-african, societatea a luat decizia de a-si limita livrarile la 500.000 de tone, volumul maxim prevazut de contract.

Citeste si:
Rusia SUSPENDĂ transportul feroviar spre şi din Ucraina şi...
Coronavirus: Rusia suspendă...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Primul deces în Republica Moldova cauzat de COVID-19
Setari Cookie-uri