In urma cresterii, a doua in tot atatea saptamani, plafonul ELA pentru bancile din Grecia ajunge la 69,4 miliarde de euro. Saptamana trecuta, BCE a suplimentat sumele disponibile prin ELA cu 500 de milioane de euro. Banca Centrala Europeana, care poate extinde sau limita operatiunile prin programul ELA, a majorat in etape anul acesta plafonul pentru creditarile destinate Greciei, punand presiune pe autoritatile de la Atena pentru a ajunge la o intelegere cu creditorii externi, inclusiv cu BCE, in privinta continuarii programelor de reforme, titreaza Mediafax.

In ianuarie, BCE a decis sa nu mai permita bancilor elene folosirea obligatiunilor guvernamentale ca garantii pentru noi credite accesate de la BCE, obligand astfel banca centrala a Greciei sa acceseze fonduri prin facilitatea ELA pentru a furniza lichiditatile necesare in piata interbancara. Principala problema cu creditele acordate prin ELA o reprezinta nivelul mai mare al dobanzii, de 1,55% pe an, fata de dobanda de 0,05% pe an pe care BCE o cere bancilor centrale din zona euro pentru imprumuturile obisnuite.

Grecia a inceput miercuri o runda de discutii tehnice cu inspectori din partea creditorilor internationali pentru a conveni asupra reformelor pe care guvernul de la Atena trebuie sa le adopte pentru a primi in continuare fonduri printr-un program extern de finantare semnat in 2010, in valoare de 240 de miliarde de euro.