Guvernul elvetian a scazut prognoza de crestere economica a Elvetiei pentru 2015 la 0,9%, de la 2,1% cat era anterior, in urma renuntatii la plafonul minim de 1,2 franci/euro.

"Elvetia s-ar putea confrunta cu o incetinire temporara a ritmului de crestere economica. Totusi, in situatia de fata, nu exista semnele unui declin semnificativ, cu o scadere importanta a activitatii economice si o accelerare a ratei somajului", se arata in raportul Secretariatului de Stat. Secretariatul de Stat pentru Economie estimeaza ca produsul intern brut va avansa cu 1,8% anul viitor, in conditiile in care prognoza anterioara deciziei bancii centrale elvetiene indica o crestere de 2,4% pentru 2016, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

"Desi aprecierea monedei elvetiene va avea un impact negativ asupra competitivitatii companiilor elvetiene, perspectivele pozitive de crestere economica in Europa si imbunatatirea revenirii economice din Statele Unite ar trebui sa atenueze aceste efecte negative", se arata intr-un raport al expertilor guvernului de la Berna, potrivit Bloomberg. Tot joi, banca centrala a Elvetiei a anuntat ca va mentine dobanda la depozitele la vedere la minimul record de -0,75%, in line cu asteptarile economistilor. De asemenea, institutia a aratat ca francul elvetian este in continuare supraevaluat si ca, in aceste conditii, "va ramane activa pe piata valutara, asa cum este necesar".

Preturile de consum vor scadea cu 1% in acest an, marcand cel mai mare declin din ultimii 60 de ani, urmand ca anul viitor rata inflatiei sa accelereze cu 0,3%, conform estimarilor guvernului elvetian. Un nivel al inflatiei mai scazut decat -1% a fost inregistrat in Elvetia ultima oara in anul 1950, cand preturile de consum au coborat cu 1,6%, potrivit datelor statistice oficiale. La jumatatea lunii ianuarie, banca centrala a Elvetiei a eliminat pragul minim de 1,2 franci/euro, decizia conducand la aprecierea monedei elvetiene cu peste 15% fata de un cos format din alte 150 de monede.

De asemenea, cotatia francului fata de euro a crescut cu 10% comparativ cu nivelul de la inceputul anului, anterior eliminarii pragului minim franc/euro, ceea ce a afectat companiile exportatoare din Elvetia. Thomas Jordan, presedintele bancii centrale elvetiene, a avertizat in luna februarie asupra faptului ca economia Elvetiei ar putea inregistra unul sau doua trimestre de contractie, pe fondul aprecierii francului elvetian fata de euro si dolar.

Citeste si:
Băncile elvețiene ar putea acorda împrumuturi companiilor afectate...
Băncile elvețiene ar putea...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Brexit: Fără muncitorii est-europeni, legumele din Marea Britanie rămân pe câmp
Setari Cookie-uri