Pana in prezent, foarte putine persoane au avut privilegiul de a vedea documentul original, redactat in anul 1895. In prezent, testamentul este expus pentru publicul larg in Muzeul Nobel, in cadrul unei expozitii a carei tematica este mostenirea lasata de Alfred Nobel. "Expozitia evoca importanta pe care o are transmiterea de bunuri. Testamentul este piesa de rezistenta. Este un document simplu, dar care face legatura intre munca noastra (de la muzeu, n.r.) si premiile Nobel", a explicat curatoarea expozitiei, Karin Jonsson.

"Este vorba de a materializa mostenirea inventatorului dinamitei in randul publicului. Acest lucru il face mai popular", a adaugat colegul ei, Gustav Källstrand. Premiile Nobel reprezinta "una dintre marcile cele mai importante ale Suediei", a declarat la randul sau purtatorul de cuvant al institutiei suedeze, noteaza Mediafax.

Documentul echivaleaza cu o foaie de format A4 pliata in doua, redactat astfel pe un total de patru pagini, era pana acum conservat intr-un seif. In acel testament, scris in 1895, Alfred Nobel explica faptul ca doreste sa doneze toate veniturile generate de averea sa uriasa - aproape 2 miliarde de coroane suedeze in zilele noastre (220 milioane de euro) - unor personalitati care au adus servicii deosebite omenirii in cinci domenii de activitate: fizica, chimie, medicina, pace si literatura.

Citeste si:

Industriasul suedez a desemnat, de asemenea, diversele comitete care trebuie sa atribuie premiile Nobel in fiecare an, fara sa precizeze insa modul in care acestea trebuie sa functioneze. Dupa moartea sa din 1896, chestiunea a avut nevoie de trei ani pentru a fi reglata in justitie, iar primele premii Nobel au fost decernate in 1901. In 1968, Banca centrala a Suediei a instaurat un premiu in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel, a carui valoare este identica cu aceea a premiilor originale.

"AlfredNobel2" by Unknown - [1]. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.