Puterile in Ucraina vor fi descentralizate, insa nu si Apararea, Securitatea sau Politica Externa, a anuntat presedintele ucrainean Petro Porosenko in prima reuniune a Comisiei Constitutionale, relateaza DPA in pagina electronica.

Comisia a fost creata cu scopul de a prezenta reforme constitutionale ca raspuns la solicitari internationale, in urma rebeliunii separatistilor prorusi din estul tarii, scrie Mediafax.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a indemnat Kievul sa se puna de acord asupra reformelor cu insurgentii, care s-au plans ca nu au fost inclusi in proces.

Liderul separatist Andrei Purghin a subliniat ca planul de pace agreat pentru estul Ucrainei include mai multa autonomie pentru regiunile Donetk si Lugansk, insa a apreciat ca Guvernul central intentioneaza sa se opuna.
Lavrov a cerut, de asemenea, atat relatii economice speciale intre Rusia si estul Ucrainei, cat si o decizie cu privire la problema limbii in regiunea controlata de catre separatisti, o zona in care numerosi locuitori vorbesc rusa si ucraineana. Porosenko i-a raspuns ca ucraineana va ramane limba oficiala. Seful statului a respins, in plus, federalizarea ca solutie propusa de catre rusi la conflict, subliniind ca Ucraina "a fost, este si va fi un stat unitar".

Citeste si:
Macovei: Independenta energetica a Romaniei, vitala pentru securitate
Monica Macovei: Independenta...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cele 13 prevederi ale acordului de la Minsk