La Ramstein se afla o statie terestra (in cadrul sistemului de comunicatii prin satelit) care le permite operatorilor de drone din sud-vestul Statelor Unite sa comunice cu avioanele lor din Yemen, Somalia, Afganistan si alte tari unde se desfasoara acest program. Documentul ce dateaza din iulie 2012 ofera cele mai detaliate informatii despre arhitectura tehnica folosita pentru raidurile efectuate cu avioane fara pilot de tip Predator sau Reaper, arata Mediafax.

Pe fondul criticilor europene fata de acest program american, oficialii guvernamentali americani si germani au minimizat multa vreme rolul bazei de la Ramstein in operatiunile cu drone. Dar acest document arata ca instalatiile militare de la Ramstein indeplinesc o functie esentiala in atacurile letale cu drone desfasurate de CIA si armata americana in Orientul Mijlociu, Afganistan si Africa. "Ramstein transmite semnalul care ii spune dronei ce sa faca si retransmite ce vede drona. Fara Ramstein, dronele nu ar putea functiona, cel putin nu in forma actuala", a declarat sursa care a furnizat documentul.

Statia terestra de la Ramstein, a carei constructie s-a incheiat la sfarsitul lui 2013, se afla in mijlocul unei paduri si in apropierea unui teren de baseball folosit de elevii de la Liceul American din Ramstein. Complexul, realizat din beton armat, cu ziduri si incadrat de copaci, are un acoperis metalic. In interiorul acestei cladiri, echipe ale fortelor aeriene pot coordona semnalele necesare pentru o varietate de misiuni ale dronelor.

Intr-o cerere de alocare de bani pentru statia de sateliti de la Ramstein, fortele aeriene americane au argumentat ca fara instalatia de la Ramstein, programul de drone ar suferi "o reducere semnificativa a capacitatii operationale", care poate avea "un impact grav asupra misiunilor in desfasurare si viitoare". Avioanele fara pilot Predator si Reaper, precum si aeronavele Global Hawk ar folosi aceasta baza pentru a desfasura operatiuni in Africa si Orientul Mijlociu, potrivit solicitarii.

Games of Drones, fara stirea Germaniei

Baza aeriana Creech din Nevada este centrala pentru operatiunile americane cu avioane fara pilot. Personalul stationat la aceasta baza este responsabil de operatiunile cu drone din Afganistan si Pakistan, unde CIA a desfasurat un razboi aerian sub acoperire in ultimul deceniu. Campania agentiei a provocat moartea a mii de persoane, inclusiv sute de civili. Unele misiuni ale dronelor sunt operate din alte instalatii, precum Fort Gordon din Georgia si Cannon Air Force Base din Clovis, New Mexico.

Citeste si:

Pilotii de la Creech si alte statii de control terestru isi trimit comenzile catre dronele pe care le opereaza prin cabluri de fibra optica transatlantice catre Germania, unde se realizeaza legatura ascendenta (uplink), ce transmite semnalul la statelitul ce se conecteaza la dronele din Yemen, Somalia si alte tari. Ramstein are o pozitie ideala pentru a reduce la minim timpul de intarziere intre comenzile pilotilor si receptarea acestora de catre avioane.

Aceste informatii o plaseaza pe cancelarul german Angela Merkel intr-o pozitie dificila avand in vedere alianta diplomatica stransa dintre Germania si Statele Unite. Guvernul german a acordat Statelor Unite dreptul de a folosi proprietatea dar doar cu conditia ca americanii sa nu faca nimic care sa incalce legea germana.

Administratia americana sustine ca programul sau de atacuri cu drone impotriva Al-Qaida si a "fortelor asociate" acesteia este legal, chiar si in afara zonelor de razboi declarate. Dar juristii germani au sugerat ca aceste operatiuni sunt justificabile doar in zonele de razboi. Mai mult, personalul american stationat la baza de la Ramstein ar putea, in teorie, sa fie pus sub acuzare in Germania daca ofera operatorilor de drone date folosite in atacuri.

In timp ce Guvernul german a fost reticent in a da curs unor astfel de urmariri judiciare, acesta s-ar putea confrunta cu o presiune tot mai mare sa faca acest lucru. "Este pur si simplu crima", afirma Björn Schiffbauer de la Institutul pentru Drept International de la Universitatea din Koln. Expertii juridici intervievati de Der Spiegel sustin ca personalul american poate fi pus sub acuzare pentru crime de razboi de catre procurorii germani.

Sursa foto: Drone / Shutterstock