Rusia va colabora cu oricine va castiga alegerile prezidentiale din Statele Unite in 2016, a asigurat presedintele rus Vladimir Putin, adaugand ca, in pofida diferentelor dintre cele doua tari, ele au multe interese comune, relateaza Russia Today, in pagina electronica.

"Vom colabora cu orice sef de stat american ales de poporul american. Cooperarea noastra nu este cu o persoana anume, ci cu o natiune, un jucator mare si puternic pe plan international", a declarat presedintele rus intr-un interviu acordat sambata postului de televiziune Rossiia 1, potrivit Mediafax.

Printre interesele comune pe care le impartasesc Rusia si Statele Unite se numara neproliferarea armelor de distrugere in masa, lupta impotriva crimei organizate si a terorismului, combaterea saraciei si alte probleme presante, potrivit presedintelui rus. "Avem o agenda comuna", a declarat el.

Vladimir Putin a avertizat, de asemenea, ca daca Israelul furnizeaza arme Ucrainei, asa cum au sugerat unii politicieni in legatura cu intentia Rusiei de a furniza un sistem de rachete sol-aer S-300 Iranului, aceasta ar provoca "doar o noua runda de ostilitati. Bilantul victimelor ar creste dar rezultatul nu se va schimba". "Ramane la latitudinea conducerii israeliene sa faca ce considera necesar", a adaugat el.

Presedintele rus a refuzat sa confirme daca Rusia a decis sa nu furnizeze sisteme similare Siriei, la solicitarea Israelului. La inceputul saptamanii, Vladimir Putin a declarat ca o intelegere cu "o tara din Orientul Mijlociu" pentru S-300 a fost anulata din cauza ingrijorarilor Israelului ca sistemul va pune in pericol toate zborurile pe deasupra teritoriului sau. S-a presupus ca tara respectiva este Siria, dar Vladimir Putin a refuzat sa confirme acest lucru direct. "Am spus ce am spus. Este destul, cred. Expertii stiu despre ce vorbesc", a explicat el.

Citeste si:
Suspendarea Tratatului INF: Oportunitate pentru SUA sau Rusia?
Suspendarea validitatii...

De asemenea, Putin a refuzat sa comenteze daca Rusia va recunoaste autoproclamatele republici Donetk si Lugansk. Rebelii si-au declarat independenta fata de Ucraina dar nu sunt recunoscuti de comunitatea internationala.

"Nu voi vorbi despre acest lucru acum. Indiferent ce spun, s-ar putea dovedi contraproductiv. Ne vom ghida dupa realitatile din teren", a declarat presedintele. Putin a facut aceste declaratii sambata, in cadrul emisiunii lui Serghei Brilev, la doar o zi dupa sesiunea anuala de intrebari si raspunsuri cu publicul rus.

Sursa foto: Presedintia Rusiei

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Putin il primeste pe Erdogan pentru discutii cu privire la Siria