“Cu un numar al victimelor si ranitilor in crestere rapida, impactul economic asupra natiunii este sever. Costul unor reconstructii care sa utilizeze standardele specifice zonelor vulnerabile la cutremure ar putea depasi 5 mld. dolari pe termen lung”, spune economistul sefl pe zona Asia-Pacific al HIS, Rajv Biswas.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter inregistrat sambata in Nepal a provocat moartea a cel putin 1.457 de persoane, cifra ajungand la 3.200 luand in calcul si ranitii. Cel mai grav seism inregistrat in Nepal in ultimii 81 de ani a cauzat prabusirea a numeroase cladiri si a provocat de asemenea pagube si victime in statele invecinate India si Bangladesh, dar si in Tibet si pe Muntele Everest. Guvernul a decretat stare de urgenta in zonele afectate.

Epicentrul seismului cu magnitudinea 7,9 a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oras ca marime din Nepal. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adancime mica, de numai doi kilometri. Pe fondul temerilor privind un dezastru umanitar in tara saraca cu 28 de milioane de locuitori, Guvernul coplesit de situatie a facut apel la ajutor strain. India a fost prima care a raspuns, trimitand avioane militare cu echipament medical si echipe de interventie.

“Standardele de constructie din Nepal sunt foarte joase, motiv pentru care pagubele materiale au fost extrem de severe”, mentioneaza economistul IHS.

Citeste si:

Nepal avea un PIB pe cap de locuitor de 694 dolari in 2013, potrivit datelor publicate de Banca Mondiala, in comparatie cu 1.497 de dolari in India si 6.807 de dolari in China – cele doua tari vecine.

Cititi si CUTREMUR Nepal: vesti bune despre cei doi romani aflati in zona afectata

Solutia online Google pentru a gasi oamenii pierduti

Foto: Shutterstock / Nepal