Liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni in Uniunea Europeana a fost un succes remarcabil pentru Republica Moldova, fiind prima tara din Parteneriatul Estic (PaE) care beneficiaza de acest drept, au apreciat, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Natalia Gherman, si seful Delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, Pirkka Tapiola, cu ocazia implinirii unui an de la eliminarea vizelor pentru cetatenii moldoveni, scrie Mediafax.

Potrivit ministrului de Externe, pe parcursul acestui an aproximativ 500.000 de cetateni moldoveni au intrat in spatiul Schengen, inclusiv cei din regiunea transnistreana, iar riscul migrational din partea Republicii Moldova este in continuare unul mic.

"Solicitarile pentru pasapoartele biometrice sunt in crestere, inclusiv pentru cetatenii din stanga Nistrului. Saptezeci si cinci de mii de cetateni rezidenti transnistreni au aplicat si au primit pasaportul biometric. Totusi, nicio referinta statistica nu poate reflecta bucuria cetatenilor din Republica Moldova care si-au revazut familiile plecate peste hotare. Noi continuam sa fim un partener responsabil (...), deja impartasind din experienta acumulata pentru tarile din PaE care merg pe acelasi drum", a declarat Gherman.

Citeste si:

Seful Delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, Pirkka Tapiola, a felicitat cetatenii moldoveni pentru acesta posibilitate de a calatori fara vize in spatiul UE si a multumit autoritatilor din Republica Moldova pentru campania de informare privind oportunitatile regimului liberalizat de vize.

Moldovenii pot calatori, din 28 aprilie 2014, fara vize in spatiul european pentru o perioada de scurta sedere (90 de zile pe parcursul a sase luni). Doar in primele sase luni, pana pe 28 octombrie 2014, 297.178 de cetateni moldoveni au beneficiat de regimul liberalizat de vize.